USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Національна поліція розслідує майже 100 тис. воєнних злочинів, скоєних окупантами в Україні

До міжвідомчої бази "Воєнний злочинець" внесено дані про понад 236 тисяч російських військових
Поліція
Джерело: відкриті джерела

Національна поліція розслідує майже 100 тисяч воєнних злочинів, які окупанти скоїли в Україні. І у майбутньому ці документи стануть основою обвинувачення російських воєнних злочинців у міжнародних судах. Про це заявив голова Національної поліції України Іван Вигівський, повідомляє Інтерфакс-Україна.

На цей час точна кількість таких злочинів, що розслідується Нацполіцією, – понад 96,5 тисяч. Це близько 90% від усіх воєнних злочинів, які розслідують українські правоохоронці.

Чому цими злочинами займається саме Нацполіція

За словами Вигівського, це пов'язано з тим, що поліція – найбільший правоохоронний орган, у якому є найбільша кількість слідчих.

"Матеріали щодо ракетних обстрілів, злочинів, скоєних російськими військовими на деокупованих територіях, – насильство, катування, зґвалтування – у переважній більшості ми документуємо, розслідуємо і передаємо СБУ, тому що це їх підслідність", – додав він.

Новини за темою: Відео розстрілу українського військового за гасло "Слава Україні!" моніторингова місія ООН вважає справжнім

При цьому поліція постійно взаємодіє з іншими правоохоронними органами в розслідуванні воєнних злочинів, також є і спільні міжвідомчі групи.

"Документування воєнних злочинів – це наше спільне завдання, у майбутньому ці документи ляжуть в основу обвинувачення російських воєнних злочинців у міжнародних судах", – наголосив Вигівський.

Найрезонансніші справи

Найбільше резонансними справами, які розслідує Нацполіція, за словами Вигівського, є депортація українських дітей із тимчасово окупованих територій та причетність до цього воєнних злочинців РФ і колаборантів.

"Цей напрям щодо дітей став підставою для ордера МКС президенту РФ", – нагадав Вигівський.

Ще одним кейсом, за його словами, є обстріли критичної інфраструктури.

Новини за темою: Катував українських полонених і вимагав гроші за припинення тортур: На кадирівця зібрали доказову базу

"Злочини, які вчиняє РФ, зокрема обстріли нашої критичної інфраструктури, – це геноцид української нації. Ми рухаємося до того, щоб задокументувати всі ці факти для визнання у Міжнародному суді злочинів РФ геноцидом", – додав голова Нацполіції.

Скільки злочинів окупантів зареєстровано

Станом на сьогодні до міжвідомчої бази "Воєнний злочинець" внесено дані про понад 236 тисяч російських військових, 2100 із них ідентифіковані та повідомлені про підозру.

"До нашої міжвідомчої бази "Воєнний злочинець", якою користуються фактично всі структури, що входять до Сил оборони і безпеки, уже внесено дані про понад 236 тисяч російських військових", – розповів Вигівський.

Він уточнив, що із 2100 ідентифікованих злочинців – це не тільки командний склад військових, але і їх поплічники та зрадники.

Читайте також:
Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський
Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні
Націоналізація Націоналізація "покинутого" житла на ТОТ України: РФ хоче вкрасти понад 13 тисяч домівок
Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку "Резерв+"