USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

НАТО замовило для України боєприпаси на 2,4 млрд євро

Питаннями щодо збільшення виробництва боєприпасів опікуються всі союзники
Боєприпаси
Джерело: відкриті джерела

Союзники по НАТО координують зусилля з нарощування виробництва боєприпасів, необхідних для підтримання власної безпеки та для продовження допомоги для України. Для реалізації цієї мети блок вже розмістив замовлення для промисловості на суму 2,4 млрд євро. Про це сьогодні у Брюсселі перед участю у діловому сніданку в рамках Ради міністрів ЄС із зовнішніх відносин (з питань оборони), заявив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг, передає Укрінформ.

"Що ми робимо з боку НАТО – ми працюємо з нашою промисловістю. Минулого місяця відповідний форум (з представниками оборонної індустрії, – ред.) відбувся в Стокгольмі. Ми також поєднуємо сили в альянсі через Агентство НАТО з матеріально-технічного забезпечення і закупівель. Ми маємо та вже розмістили спільне замовлення на суму у 2,4 мільярда (євро, – ред.), і одного дня вони будуть втілені в прямі контракти. Тож НАТО продовжує доставляти допомогу (для України, – ред.) та нарощувати власне виробництво багатьма шляхами", – заявив Столтенберг.

Він наголосив, що питаннями щодо збільшення виробництва боєприпасів опікуються всі союзники, включаючи США, Велику Британію, Німеччину та інших європейських союзників, які нарощують спроможності власного оборонного виробництва.

"Я щойно відвідав Німеччину і був вражений тим, як вони налагодили виробництво та як інвестують у підвищення виробничих спроможностей… Саме під час цього візиту минулого тижня Німеччина оголосила про виділення нової суттєвої допомоги для України. Тож наші союзники реально нарощують цю допомогу", – додав генсек Північноатлантичного альянсу.

ЄС може переорієнтувати експорт боєприпасів

Європейський Союз міг би переорієнтувати експорт боєприпасів, щоб допомогти Україні. Про це заявив перед засіданням міністрів оборони країн блоку Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

"Перший трек... уже завершений. І на цьому треку ми опинилися там, де й очікували – понад 300 000 снарядів... Зараз – виробництво. Виробництво залежить від контрактів, а контракти залежать від групування та фінансової спроможності держав-членів", – сказав він.

Боррель зазначив, що європейська оборонна промисловість багато експортує: "Близько 40% продукції експортується в треті країни. Отже, виробничих потужностей не бракує, річ у тому, що вони відправляють свою продукцію на інші ринки. Тому, можливо, нам потрібно спробувати перевести це виробництво на пріоритет, яким є українці".

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні