USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють у РФ

На упаковці продукції має міститись речення "Виробник сплачує податки до бюджету держави-агресора", яка має займати не менше ніж 30% загального обсягу напису
російські товари
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

В Україні можуть з’явитись цінники зі спеціальними написами, які позначатимуть товари компаній, які продовжують вести бізнес на території Росії. Відповідний законопроєкт №11183 вже зареєстровано у парламенті.

Згідно із документом, на упаковці такої продукції має міститись речення "Виробник сплачує податки до бюджету держави-агресора", яка має займати не менше 30% загального обсягу напису. У випадку, якщо товар не має упаковки, напис "Виробник сплачує податки до бюджету держави-агресора" має знаходитись безпосередньо поряд з місцем реалізації цієї продукції.

"Інформування споживачів про суб’єктів господарювання, які на третьому році повномасштабної військової агресії рф проти України досі провадять свою господарську діяльність та сплачують податки державі- агресору, дозволить українським громадянам робити свідомий вибір, чи продовжувати купівлю товарів у таких суб’єктів, тим самим опосередковано сприяючи фінансуванню збройної агресії проти України", – зазначають автори у пояснювальній записці.

Також документом хочуть зобов’язати виробника розмістити всередині свого торгівельного (офісного) приміщення на видному місці та при вході в нього напис червоними літерами на білому фоні, який має містити комерційну назву цього продавця та слова "провадить господарську діяльність на території держави-агресора та сплачує податки до її бюджету".

Крім того, документом в законодавстві про рекламу пропонують передбачити заборону рекламувати без належного маркування товари, роботи, або послуги виробника (продавця, виконавця), який провадить господарську діяльність на території РФ.

У разі, якщо в друкованих ЗМІ та інших друкованих виданнях (каталогах, буклетах, брошурах тощо), на транспорті, при зовнішній і внутрішній рекламі рекламується особа або товар особи, яка безпосередньо або через власне дочірнє підприємство провадить господарську діяльність на території РФ, то кожний рекламний сюжет має містити напис червоними літерами на білому фоні "Цей бізнес сплачує податки до бюджету держави-агресора", який складає не менше 10% загального обсягу реклами.

У випадку реклами на телебаченні чи радіо, сюжет має закінчуватись фразою "Цей бізнес контролюється країною-агресором", яка має звучати розбірливо та виразно.

Яке покарання передбачається?

За продаж товарів виробника, який провадить господарську діяльність на території РФ, без належного маркування, передбачається штраф у розмірі 200% вартості одержаної для реалізації партії товару, але не менше ніж 17 000 гривень.

За відсутність належного маркування торгівельних (офісних приміщень) пропонують штраф у розмірі 170 000 гривень.

Читайте також:
Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді
За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW
Сенат США проголосував за заборону імпорту російського урану Сенат США проголосував за заборону імпорту російського урану
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні