USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35
Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Нардеп-утікач Шахов хоче монополізувати ринок систем оповіщення, – ЗМІ

У цьому йому допомагає помічник з російським паспортом, що мав подібний бізнес у РФ
Сергій Шахов
Джерело: відкриті джерела

Народний депутат від групи "Довіра" Сергій Шахов, який оголошений у розшук, намагається з-за кордону монополізувати в Україні ринок систем оповіщень. Про це йдеться у журналістському розслідуванні "Громадського".

Бомбардування депутатськими зверненнями

Видання пише, що народний депутат, який нібито проходить лікування у Киргизстані, закидує прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля листами щодо необхідності встановлення нових систем оповіщення у країні. І пропонує свої послуги у цій справі.

В одному зі звернень до Шмигаля парламентар пише, що за п'ять-сім років планує встановити близько 150 тисяч гучномовців різних моделей по всій Україні. І просить на це гроші міжнародних партнерів. Лише на 2023 рік, за його розрахунками, потрібно 500 мільйонів доларів. Таку суму запросили в урядів західних країн. Ініціатива Шахова із залучення грошей від іноземців отримала підтримку українського МЗС. 

Народний депутат пропонує купувати продукцію західного виробництва компаній Telegrafia та Digitex, дистриб'ютором останньої в Україні є компанія "Укрзалізничавтоматика".

Шахов у тому ж зверненні до прем’єр-міністра зазначає, що в Україні нібито відсутні вітчизняні виробники належних систем оповіщення. Хоча щонайменше дві компанії на ринку мають повний цикл виробництва такої продукції: НВП "Електроприлад" та НВП "Озон-С".

Джерело: Громадське

"У своєму листі до очільника уряду Шахов пояснює, що нові системи вкрай потрібні, бо старі не справляються. І як доказ наводить приклад трагедії на Краматорському залізничному вокзалі, що сталася 8 квітня 2022 року. Тоді 61 людина загинула і понад 120 зазнали поранень. У своєму зверненні нардеп наголошує: жертв так багато через те, що людей вчасно не проінформували про небезпеку", – йдеться у розслідуванні.

Цікаво, що мер Краматорська Олександр Гончаренко цю інформацію спростував. За його словами, система працювала справно. Так, сигнал тривоги на момент прильоту справді не лунав, але все тому, що не було відповідного наказу від військових.

Окрім листів до прем’єра депутат Шахов пише запити й до Держаудитслужби. Просить, щоб аудитори провели перевірку виробників систем оповіщення. Як наслідок ті витребовують копії архіву, де можуть міститися персональні дані посадовців, які ухвалюють рішення на місцях.

Також нардеп запитує інформацію про роботу і впровадження систем оповіщення у місцевих органів влади за сприяння прем’єр-міністра Шмигаля. Спочатку Шахов адресує звернення до нього, а той перенаправляє далі.

"До нас надійшло щонайменше сім звернень від Шахова. Він вимагає від нас інформацію щодо нашої системи (оповіщення, – ред.). Ми відповідаємо, що це закрита інформація", – розповідає директор Департаменту муніципальної безпеки КМДА Роман Ткачук.

Хто в Україні допомагає Шахову

Це Микола Самбожук. Він є радником на громадських засадах Шахова і працює секретарем у депутатському об’єднанні нардепа.

Журналісти з'ясували, що у Самбожука був бізнес у Росії – ООО "Системы Техногенной Безопасности Мониторинга Чрезвычайных Ситуаций", яку ліквідували 2016 року. Компанія займалася впровадженням і забезпеченням системи оповіщення.

Також розслідувачі знайшли російські документи Самбожука. У 2007 році він отримав два російських паспорти, а пізніше ще й закордонний.

Спроби монополізації ринку

Державна аудитслужба після депутатських звернень Шахова почала масові перевірки закупівель систем оповіщення. Щонайменше дві прокуратури – Дніпропетровська та Херсонська – відкрили кримінальні провадження. Розслідують нецільове використання бюджетних коштів посадовцями, які причетні до закупівель обладнання у фірм-конкурентів "Укрзалізничавтоматики".

Але Шахов на цьому не зупиняється. Згідно з протоколом закритого засідання депутатського об’єднання, який опинився у розпорядженні hromadske, нардеп пропонує внести зміни у наказ МВС, у якому прописані технічні вимоги для систем оповіщення.

Значна частина доповнень від Шахова резонує з характеристиками продукції компанії, у якої купує обладнання "Укрзалізничавтоматика".

"Якщо такі вимоги будуть ухвалені, фактично це може призвести до монополізації сфери систем оповіщення. Антиконкурентні дії органів влади та ухвалення будь-яких рішень, які призвели б чи можуть призвести до усунення конкуренції, є підставою для перевірки Антимонопольним комітетом. Отже, народний депутат Сергій Шахов може використовувати свій депутатський мандат та інструмент депутатських звернень для просування інтересів приватної компанії, з якою пов’язана людина з оточення нардепа", – каже юрист і голова ГО "Антикорупційний штаб" Сергій Миткалик.

У цьому можуть бути ознаки порушення вимог статті 8 закону України "Про статус народного депутата", яка передбачає, що парламентар не може послуговуватися своїми повноваженнями в корисливих цілях, зазначає Миткалик.

"Зрештою, йдеться про значно більшу загрозу, ніж просто вигода. Якщо плани Шахова реалізуються, то компанія "Укрзалізничавтоматика", до якої має стосунок людина, що отримувала паспорт громадянина РФ, стане монополістом на українському ринку оповіщення", – резюмують журналісти.

Читайте також:
Через повітряні тривоги втрати держбюджету України становлять 3 млрд гривень на добу, – Гетманцев Через повітряні тривоги втрати держбюджету України становлять 3 млрд гривень на добу, – Гетманцев
В Україні не змінюватимуть схему оповіщення населення через зліт МіГ-31, – Ігнат В Україні не змінюватимуть схему оповіщення населення через зліт МіГ-31, – Ігнат
Бояться ударів ЗСУ? Білорусь масово встановлює системи оповіщення біля кордону з Україною, – ЗМІ Бояться ударів ЗСУ? Білорусь масово встановлює системи оповіщення біля кордону з Україною, – ЗМІ
Ізраїль розпочав постачання в Україну радарів для системи виявлення ракет Ізраїль розпочав постачання в Україну радарів для системи виявлення ракет