USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Намагалися незаконно виїхати з України: На Одещині затримали масштабну кількість чоловіків

За свої послуги ділки брали від 5 до 18,5 тис. доларів з людини залежно від фінансових можливостей клієнта
ухилянти
Ухилянти
Джерело: ДБР

В Одеській області правоохоронці разом з прикордонниками викрили угруповання, яке організувало масштабну схему незаконного переправлення осіб через державний кордон України. До складу групи входив і правоохоронець. 47 чоловіків затримали в мікроавтобусі, а загалом перетнути кордон планували 100, повідомили в пресслужбах Державного бюро розслідувань та Держприкордонслужбі.

Організував так званий бізнес житель Одеської області у травні 2024 року. Мешканець підшукував чоловіків, які хочуть незаконно виїхати з України, через соцмережі та домовлявся про оплату. Чоловіків вивозили до держкордону, який вони надалі перетинали пішки.

А правоохоронець консультував водіїв, як об’їхати блокпости на шляху до кордону.

"21 червня працівники ДБР задокументували спробу переправлення через державний кордон близько 100 осіб. Зокрема зупинили чотири мікроавтобуси з 47 чоловіками. Інші 53 не встигли дістатися "точки збору". За свої послуги ділки брали від 5 до 18,5 тис. доларів з людини, залежно від фінансових можливостей клієнта. Тільки на цій партії ухилянтів ділки розраховували заробити близько одного мільйона доларів", – розповіли правоохоронці.

Прикордонники додали, що 47 чоловіків були буквально "напаковані" у вантажні мікроавтобуси, де їм запропонували 100-кілометрову подорож на матрацах.

Вже на під’їзді до кордону "кортеж" зупинили й затримали правоохоронці. Організатору та поліцейському обрали запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб з правом внесення застави: організатору – 13,6 млн гривень, правоохоронцю – 3 млн гривень.

Що ж до затриманих ухилянтів, то всім затриманим старше 25 років виписали протоколи та доставили до РТЦК.

Новини за темою: На Буковині та Прикарпатті посилюють охорону кордону: Ухилянти можуть маскуватись під туристів

Варто нагадати про те, що десятки людей щоденно намагаються незаконно перетнути український кордон у напрямку країн Євросоюзу, зокрема через ліси та річку Тису. 

За словами міністра МВС Ігоря Клименка, затримують ухилянтів не лише на кордонах, а і на блокпостах, які знаходяться за 5–10 км від нього. Йдеться не лише про тих, хто хоче нелегально покинути країну, а і тих, хто планує виїхати за допомогою підроблених документів.

Скільки саме чоловіків вже затримали на кордоні від початку повномасштабного вторгнення, міністр не сказав. І зазначив, що це закрита інформація.

Читайте також:
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
Київський картонно-паперовий комбінат може припинити роботу через мобілізацію чоловіків Київський картонно-паперовий комбінат може припинити роботу через мобілізацію чоловіків
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО