USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

Найближчими роками над Україною не вдасться створити "Залізний купол", – Повітряні сили ЗСУ

Зараз поліпшити протиповітряну оборону держави можна було б у вигляді багатоцільових літаків типу F-16 певної модифікації
Юрій Ігнат

Юрій Ігнат

Джерело: відкриті джерела

Створити найближчим часом аналог "Залізного купола" над територією України неможливо і фізично, і фінансово. 

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" повідомив представник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"Найближчими роками ми не створимо жодного "купола" над усією територією України. Це неможливо фізично, оскільки системи ППО розставити за такою довжиною наших кордонів та перекрити стратегічно важливі об'єкти всередині держави просто неможливо. Це справді величезна має бути кількість техніки, це надзвичайно дорого, на це потрібен великий фінансовий та людський ресурс", – зазначив прессекретар.

За його словами, система ППО та інших країнах світу, – це перекриття певних напрямів, певних об'єктів. Іншу частину протиповітряної оборони держави виконують винищувачі – багатоцільові літаки, що є частиною протиповітряної оборони. Літаки, які можуть швидко злетіти з аеродромів, вирушити і прибути до району, де потрібно перехопити крилату ракету, дрон чи літак, вони діють оперативно та максимально ефективно.

Юрій Ігнат наголосив, що Україна зараз робить все можливе, щоб отримати літаки F-16 певної модифікації, які зможуть виконувати завдання прикриття повітряного простору України.

Зазначимо, що під час останньої масованої атаки дронів 1–2 січня протиповітряна оборона знищила 84 дрони, що становить 100% запущених Росією. Загалом із вересня 2022 року Сили оборони знищили близько півтисячі ворожих дронів.

Що таке система "Залізний купол" 

"Залізний купол" – мобільна система протиповітряної оборони, розроблена ізраїльською компанією Rafael Advanced Defense Systems.

Система боронить Ізраїль з 2011 року і за цей час показала свою неймовірну ефективність. Купол зазвичай перехоплює близько 95% ракет, які запускають зі сторони Сектору Гази.

Джерело: відкриті джерела

Розробка комплексу розпочалась майже 20 років тому –  у 2004-му. Його ідейним натхненником став ізраїльський генерал Дані Голд, що мав докторські ступені в електроніці та менеджменті. 

Система може знищувати ракети, артилерійські снаряди та безпілотники випущені з відстані до 70 км.

Вартість однієї ракети-перехоплювача коливається від 50 до 90 тис. доларів. Одна батарея "Залізного купола" в середньому коштує 50 млн доларів.

В той же час Ізраїль боїться передавати Україні надсучасну систему ППО "Залізний купол", адже нею може заволодіти РФ і передати інформацію для вивчення іранцям.

The National Interest повідомляє, що причин відмови є декілька:

▪️ РФ відправить систему до Ірану для аналізу;
▪️ виробництво необхідної кількості нових систем і перехоплювачів займе деякий час;
▪️ кількість часу, необхідного для підготовки ЗСУ до роботи з "Залізним куполом", не допоможе Україні в короткостроковій перспективі;
▪️ Ізраїль не бажає викликати різку відповідь з боку Росії, яка зберігає значну присутність у Сирії.

Читайте також:
ЦАХАЛ взяв під контроль палестинську сторону КПП ЦАХАЛ взяв під контроль палестинську сторону КПП "Рафах"
Путін прагне захопити Харків і Київ: Чи почне Росія наступ? Путін прагне захопити Харків і Київ: Чи почне Росія наступ?
Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Що передбачає законопроєкт Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Що передбачає законопроєкт
Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя