USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Надводного флоту окупантів у Чорному морі немає, але є підводні човни, – Плетенчук

Втім, в Чорному морі постійно позмінно знаходиться один російський підводний човен
Чорне море

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Вороги не мають надводного флоту в Чорному морі, проте в них є підводні човни. І їх загалом у складі Чорноморського флоту РФ залишається станом на зараз чотири одиниці в Азово-чорноморському регіоні, розповів в інтерв'ю "РБК-Україна" речник ВМС України Дмитро Плетенчук.

Він пояснив, що від початку повномасштабного вторгнення Військово-морські сили разом з іншими складовими Сил безпеки та оборони України звільнили понад 25 тисяч квадратних кілометрів. Це була спочатку північна частина Чорного моря, далі західна, потім південно-західна, зараз – центральна частина.

Тобто нині ці території фактично вільні від присутності російських кораблів і можна говорити, що окупанти не присутні в Чорному морі. Однак, за словами Плетенчука, є два нюанси.

"Перший – загарбники обрали формат такої присутності, як підводні човни. Тож надводного флоту немає, але є підводні човни, яких загалом у складі Чорноморського флоту РФ лишається станом на зараз чотири одиниці в Азово-чорноморському регіоні. З них три є носіями крилатих ракет. Щоправда, один з них не виходить в море – можливо, в нього є якісь технічні несправності", – прокоментував спікер ВМС України.

Новини за темою: Імовірне знищення російського ракетного корабля "Циклон": Як його використовували окупанти?

Тактика росіян у Чорному морі

Водночас Плетенчук розповів і про нинішню тактику росіян: в Чорному морі постійно позмінно знаходиться один підводний човен. Така ситуація спостерігається впродовж кількох тижнів.

"Якщо минулого разу вони вивели Б-871 "Алроса" проєкту "Палтус", який не є носієм ракет, то зараз перебуває 636 проєкту "Варшавянка". Він є носієм крилатих ракет і в понеділок застосовував одну ракету по Миколаївській області – невдало. Інший нюанс: в північну частину Чорного моря ці підводні човни з великою долею вірогідності зайти взагалі не можуть, бо там операційна глибина не дозволяє такому класу підводних човнів оперувати в принципі. Тому підійти впритул до нашого узбережжя непомітно не зможуть", – зазначив він.

І пояснив, що основна тактика загарбників протягом останніх пів року зводилася до того, що ті просто ховалися на базі в Новоросійську і на базі в Севастополі. А в Севастополі їм стало вкрай незручно після знищення малого ракетного корабля "Аскольд" і вони звідти вивели ще шість одиниць.

Тож зараз росіяни вирішили перевести в Азовське море ще кілька кораблів з Новоросійська – є угруповання з восьми кораблів. Це три носії крилатих ракет проєкту "Буян-М" і три великі десантні кораблі, каже Плетенчук.

Та припускає, їх перевели туди з метою поновлення навчального процесу, бо на тому місці їм десантуватися немає куди – адже усе узбережжя окуповане росіянами.

"Тут є ще технічний фактор. Якщо їм і вдалося у Новоросійську обладнати перезаряджання підводних човнів ракетами, то лишаються питання, чи змогли окупанти почати завантажувати там ракети у надводні кораблі. Найімовірніше, що для підводних човнів все ж таки щось вирішили із заряджанням у Новоросійську, оскільки останні три атаки (не враховуючи цього одного пострілу на Миколаїв) були якраз із підводних човнів. Тобто окупанти точно перезаряджалися, але при цьому не заходили в Крим", – зауважив Плетенчук.

Додамо, в березні речник ВМС інформував, що Сили оборони України потопили або вивели з ладу третину кораблів Чорноморського флоту Росії. Такий показник фіксували за понад два роки повномасштабної війни проти нашої держави. Тоді йшлося про ураження двох великих десантних кораблів – "Ямал" та "Азов", а також один розвідувальний – "Іван Хурс". 

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом