USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Уряд Британії заборонив використовувати кошти від продажу ФК "Челсі" за межами України

Кошти спрямують на гуманітарні програми
ФК
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Кошти від продажу футбольного клубу Челсі Романа Абрамовича можна буде використати тільки на території України. Про це заявив глава фонду, який займатиметься розподілом цих грошей, колишній виконавчий директор Unicef у Великій Британії Майк Пенроуз у своїй статті для The Times.

За словами Пенроуза, британський уряд повідомив фонду, що через угоду з ЄС грошима можна буде розпоряджатися, тільки якщо їх передаватимуть у "географічних кордонах України".

В свою чергу Пенроуз виступив за виділення грошей "усім жертвам" конфлікту та його наслідків. Він підкреслив, що переказ коштів у Росію або Білорусь неможливий через санкції.

"Ми не змогли б виділяти кошти Росії або Білорусі, або установам, пов'язаним з їхніми урядами, або особам, які потрапили під санкції, оскільки це порушило б закон про санкції", — наголосив Пенроуз.

Нині фонд збирається спрямувати кошти на законні гуманітарні програми, які є прозорими і підзвітними та надають допомогу тільки цивільним особам, які постраждали внаслідок цього конфлікту.

Історія з продажем ФК

Роман Абрамович оголосив про рішення продати англійський футбольний клуб "Челсі" на початку березня 2022 року. Бізнесмен повідомив, що всі виручені від продажу гроші підуть до благодійного фонду, який буде створений для допомоги постраждалим на війні в Україні.

"Це містить у собі надання критично важливих засобів для задоволення невідкладних потреб жертв, а також підтримки довгострокової роботи з відновлення", – заявив Абрамович.

У травні минулого року консорціум на чолі з американським бізнесменом Тоддом Боелі придбав "Челсі" за 4,25 мільярда фунтів стерлінгів.

Чиста виручка з продажу ФК "Челсі" становить 2,3 мільярда фунтів стерлінгів – саме стільки і планують передати Україні.

Але надання 3 млрд доларів від продажу "Челсі" затягується

Фонд, який створюється для передачі Україні 2,9 млрд доларів від продажу Романом Абрамовичем футбольного клубу "Челсі", майже готовий до роботи, але його затвердження урядом Великої Британії триває довше, ніж планувалося. Про це повідомляє Bloomberg.

Так, генеральний директор фонду Майк Пенроуз розповів, що існують певні складності та затримки, пов’язані з політичним схваленням як між Великою Британією та ЄС, так і всередині Великої Британії. Він сказав, що команда завершила всі документи, необхідні для створення фонду, і склала короткий список інвестиційних менеджерів, які будуть контролювати гроші. Фонд планує зосередитися на гуманітарних проєктах, які підтримують медичні, освітні програми та програми надання притулку для українців.

За словами співрозмовника агентства, ЄС надав відповідним сторонам юридичне роз’яснення щодо застосування санкцій і подальшої роботи з їхнього боку не очікується. Практичні аспекти надання допомоги виявилися дуже складними і ще потрібно вирішити низку проблем, перш ніж Україна зможе побачити ці гроші. Проте коли це станеться – достеменно невідомо.

План полягає в тому, що кошти від угоди, які зараз знаходиться на замороженому рахунку, мають бути перераховані до нового фонду. Після створення він повинен буде подати заявку на отримання ліцензії на доступ до коштів в Управління з виконання фінансових санкцій Британії.

Уряд країни повинен буде оцінити заявку на отримання ліцензії з точки зору ризиків обходу санкцій, що може зайняти значний проміжок часу.

Планується, що кошти витратять на гуманітарні проєкти, що підтримують медичні, освітні та житлові програми для українців.

Читайте також:
Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців
ЗСУ контролюють 2/3 території Очеретиного, інша частина – під вогневим контролем, – речник ЗСУ контролюють 2/3 території Очеретиного, інша частина – під вогневим контролем, – речник "Хортиці"
Заборона на консульські послуги суперечить Конституції, – В'ятрович Заборона на консульські послуги суперечить Конституції, – В'ятрович
Роботодавець може звільнити працівника за колабораціонізм: Рада ухвалила закон Роботодавець може звільнити працівника за колабораціонізм: Рада ухвалила закон