USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

На тимчасово окупованих територіях України вирощують близько восьми мільйонів тонн врожаю, – ЗМІ

Куди саме потрапляє ця продукція, неможливо знати достеменно
зерно
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В тимчасово окупованих Росією областях України вирощують мільйони тонн зернових культур. Однак проблема в тому, що важко точно знати, скільки або куди вони насправді йдуть. Про це повідомляє Bloomberg.

Автори зазначають, що оцінити обсяги настільки складно, що деякі найвідоміші аналітики просто викреслюють ті регіони, які утримує РФ, з прогнозів. Це тому, що під час війни все важче отримати достовірну інформацію про те, скільки було висіяно та зібрано. І якщо частина врожаю споживатиметься на цих територіях, то інша частина вивозиться до Росії або змішується з російським зерном і продається на світовому ринку.

"Але програма NASA з продовольчої безпеки та сільського господарства дає підказку про обсяги. Цього року в окупованих Росією регіонах України було зібрано близько 6,4 млн тонн пшениці – аналогічно загальному виробництву Болгарії, і майже 1,5 млн тонн насіння соняшнику, свідчать дослідження із застосуванням супутникових знімків", – йдеться у виданні.

Також автори додають, що хоча цього недостатньо, щоб змінити глобальну рівновагу, це значна сума, не врахована в галузевих звітах, які трейдери використовують для оцінки поставок та експорту, що може вплинути на ринкові ціни. Обробка зерна з окупованих регіонів може підвищити юридичні ризики для міжнародних торговців.

"Ми говоримо про величезну кількість зерна. Надзвичайно важливо, щоб ця інформація була доступною та прозорою і говорилося про те, скільки їжі зараз збирається та виробляється", – сказав програмний директор NASA Harvest Інбал Беккер-Решеф.

Також вказується, що оцінка вартості зерна, вирощеного на окупованих землях, важлива для будь-яких претензій, які Україна може висунути щодо репарацій від Росії.

Хоча дослідження НАСА не показують, скільки зерна, вирощеного там, експортується, воно допомагає вказати, скільки потенційно може бути змішано з російськими вантажами, які прямують до країн, зокрема на Близькому Сході та в Африці, додають у виданні.

Раніше ми повідомляли, що Росія постачатиме зерно в Африку, щоб зміцнити вплив на континенті. Зазначалося, що загальний обсяг поставок складе 200 тисяч тонн до кінця року.

Читайте також:
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди