USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

На саміті в Греції лідери 11 країн підписали декларацію на підтримку України

Документ підписали 11 лідерів у присутності президента ЄР Шарля Мішеля та президента ЄК Урсули фон дер Ляєн
саміт
Учасники саміту
Джерело: CNN

Лідери 11 країн Південно-Східної Європи під час Балканського саміту у Греції підписали Афінську декларацію на підтримку територіальної цілісності України. Про це повідомляє CNN Greece.

Так, країни висловили свою непохитну підтримку "незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, заснованих на цінностях демократії та верховенства права, перед обличчям російської агресії".

У документі також йдеться, що за межами Західних Балкан Україна і Молдова, які географічно прилягають до країн –членів Євросоюзу, поділяють спільну європейську спадщину і "як стратегічна інвестиція в мир, безпеку і стабільність в Європі, важливо, щоб ці регіони були прийняті як повноправні члени європейської сім'ї".

"Вторгнення РФ в Україну є ключовим моментом для Європи, що створює новий рівень усвідомлення спільних принципів, єдності та спільного майбутнього в рамках ЄС. Це критичний момент для безпеки, миру і стабільності нашого європейського континенту", – сказано в декларації.

Крім того, в документі зазначено, що закони та принципи, які так довго сприяли стабільному і передбачуваному порядку європейської безпеки, були порушені, і "ми знову стали свідками прояву руйнівних наслідків ревізіонізму".

"Ми погодилися, що не може бути безкарності за воєнні злочини та інші звірства, такі як напади на цивільне населення та руйнування інфраструктури, і що всі винні мають бути притягнуті до відповідальності", – йдеться в декларації.

Документ підписали 11 лідерів у присутності президента Європейської Ради Шарля Мішеля та президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн:

  • президент Сербії Александар Вучич;
  • президент Молдови Майя Санду;
  • президент України Володимир Зеленський;
  • президент Чорногорії Яков Мілатович;
  • прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс;
  • прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку;
  • прем’єр-міністр Косово Альбін Курті;
  • голова Ради міністрів Боснії та Герцеговини Боряна Кришто;
  • прем’єр-міністр Північної Македонії Димитар Ковачевський;
  • прем’єр-міністр Болгарії Ніколай Денков;
  • прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович.

Що передувало?

Учора, 21 серпня, президент України Володимир Зеленський в Афінах провів зустріч з президентом Греції Катеріною Сакелларопулу.

Під час зустрічі лідери обговорили поточний стан справ на передовій і безпекову ситуацію з огляду на продовження війни РФ проти України.

Новини за темою: Греція приєдналася до гарантій безпеки для України

Гарантії безпеки для України

Країни НАТО мають бути готовими надати гарантії безпеки для України до того, як альянс окреслить її чіткий шлях до членства. Про це заявили прем'єр-міністри Польщі Матеуш Моравецький, Чехії – Петр Фіала, Словаччини – Едуард Геґер у журналі Foreign Affairs.

На думку глав урядів, наразі не надто рано планувати повоєнні гарантії безпеки України, адже "не буде жодних інвестицій і стійкого відновлення в Україні, якщо вона не буде здатна захистити себе від майбутньої агресії".

Політики зазначають, що на майбутньому саміті у Вільнюсі НАТО доведеться відповісти на складні, але неминучі запитання щодо майбутнього блоку, зокрема щодо його ставлення до України та майбутньої стратегії щодо Росії.

Новини за темою: Понад 30 зустрічей. В ОП розповіли про деталі переговорів з делегаціями різних країн під час саміту у Саудівській Аравії
Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот