USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

На президентських виборах в Азербайджані з величезним відривом лідирує чинний лідер Ільхам Алієв

У голосуванні взяли участь близько 4,6 млн виборців
Президент Азербайджану Ільхам Алієв
Джерело: Anadolu Agency

В Азербайджані відбулися позачергові вибори президента. Згідно з даними екзитполів, з величезним відривом лідирує чинний лідер Ільхам Алієв. Про це повідомляють Azertag і Report.

За підсумками голосування кандидат у президенти від правлячої партії "Єні Азербайджан" Ільхам Алієв набрав голоси 92,4 відсотка виборців.

Водночас інші дані показують, що Алієв набирає 93,9%.

Той самий екзитпол зазначає, що жоден з інших шести кандидатів не набрав і 2%:

  • Гудрат Гасангулієв, кандидат від партії "Народний фронт цілісного Азербайджану" (ПНФЦА) – 1,2%;
  • самовисуванець Захід Орудж – 1,8%;
  • Фазіль Мустафа, кандидат від партії "Велике творіння" (ПВТ) – 1,5%;
  • Ельшад Мусаєв, кандидат від партії "Великий Азербайджан" (ПВА) – 0,4%;
  • Разе Нуруллаєв, кандидат від партії "Національний фронт" (ПНФ) – 0,9%;
  • самовисуванець Фуад Алієв – 0,3%.

Як повідомляє ЦВК країни, у голосуванні взяли участь близько 4,6 млн виборців. Це становить 70,85% зареєстрованих на президентських виборах виборців. Попередні дані про явку виборців буде оголошено пізніше.

Наразі Центральна виборча комісія Азербайджану опрацювала 55% бюлетенів. За їхніми даними, Алієв лідирує на президентських виборах із 92,1%.

Варто зазначити, що позачергові вибори відбулися на території всієї країни, зокрема в Нагірному Карабасі. Саме в цей регіон приїхав голосувати сам Алієв.

Нагадаємо, невизнана Республіка Нагірний Карабах, яка проіснувала 35 років, з 1 січня офіційно припинила своє існування. Всі "урядові" установи буде розпущено. А Азербайджан, чиєю законною територією є Карабаський регіон, розпочинає втілення свого плану з реінтеграції місцевості.

Додамо

Наступні президентські вибори в Азербайджані мали відбутися у квітні 2025 року, проте у грудні 2023 року Алієв переніс їх на 7 лютого 2024 року.

Востаннє вибори президента Азербайджану проводили 11 квітня 2018 року замість 17 жовтня. Вони також були позачерговими. Перемогу на виборах здобув Алієв з 86,53% голосів. Він керує Азербайджаном з 2003 року.

Читайте також:
Разумков про вибори: Треба спочатку зробити так, щоб перемогла українська армія, а потім депутати Разумков про вибори: Треба спочатку зробити так, щоб перемогла українська армія, а потім депутати
У Польщі найбільше голосів на виборах до місцевих рад здобула опозиція, – екзит-пол У Польщі найбільше голосів на виборах до місцевих рад здобула опозиція, – екзит-пол
Президентом Словаччини став проросійський Петер Пеллегріні Президентом Словаччини став проросійський Петер Пеллегріні
Словаччина обирає президента: Стартував другий тур виборів між проросійським і прозахідним кандидатами Словаччина обирає президента: Стартував другий тур виборів між проросійським і прозахідним кандидатами