USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

На Харківщині та Сумщині є перебої в роботі ТБ і радіо після атак РФ: Що нині зі зв'язком в регіонах та як скористатися альтернативними засобами комунікації?

На Харківщині не виключають, що окупанти будуть завдавати повторних ударів
мобільний зв'язок
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Країна-агресорка вдарила по теле- та радіоінфраструктурі двох прикордонних областей – Харківщини та Сумщини. Через це в регіонах спостерігаються перебої із телебаченням та радіосигналом. Жителів областей просять переходити на альтернативні засоби комунікації та довіряти тільки перевіреним джерелам інформації.

Що нині зі зв'язком в регіонах, UWN запитав в ОВА.

Сумщина.

Нині на місцях працюють профільні служби, проводиться обстеження інфраструктури та підраховуються збитки, розповідають нам в пресслужбі ОВА.

І пояснюють: є населені пункти, де, наприклад, відсутній лише радіозв'язок або ТБ. Тож, попри складнощі, спричинені обстрілом, жителі все ж мають доступ до інформації з українських джерел. А от в населених пунктах, де тимчасово відсутні засоби зв'язку, органи місцевої влади на місцях приймають відповідні рішення щодо оповіщення населення.

"Тобто по кожному населеному пункту розглядаємо індивідуально ситуацію і приймаються відповідні рішення", – додають там.

Водночас начальник Сумської обласної військової адміністрації Володимир Артюх зазначив, що тимчасово виведено з ладу передавачі телерадіомовлення у Сумах, Шостці, Білопіллі і Тростянці. Також можливі перебої з мобільним зв'язком.

Харківщина.

А от на Харківщині в деяких населених пунктах вже повернувся зв'язок. Повністю відновити обіцяють протягом кількох днів.

В пресслужбі ОВА нам пояснюють: є громади, де відсутній лише телезв'язок, є – що відсутній радіозв'язок. Проблем з мобільним зв'язком не виникало.

"До того ж ми вже маємо досвід попередніх років, коли були блекаути. Вже розуміємо, як діяти", – додають у відомстві.

Втім, очільник обласної військової адміністрації Олег Синєгубов не виключає, що окупанти будуть завдавати повторних ударів.

Важливо про зв'язок.

На початку повномасштабного вторгення українські мобільні оператори запустили національний роумінг – якщо у місті тимчасово не працює мережа одного з мобільних операторів, можна під'єднатися до іншого та користуватися дзвінками, SMS і мобільним інтернетом.

Щоб скористатися цією опцією, потрібно спершу відключити автовибір мережі.

  • Android: Налаштування – Мобільна мережа (чи Підключення) – Оператор
  • iOS: Параметри – Стільникові дані – Вибір мережі

Далі алгоритм такий:

  1. Знайти й обрати доступну мережу: Vodafone, Kyivstar чи Lifecell.
  2. Якщо зареєструватися не вдалося, треба спробувати ще раз або обрати іншу мережу.
  3. Перевірити можливість використання мобільного інтернету – відправити повідомлення в месенджері.

Плату за послуги беруть відповідно до тарифу того мобільного оператора, яким користується абонент.

А от як дізнатися новини, якщо зник сигнал ефірного мовника, розповіли у Держспецзв'язку. Для цього є кілька способів.  

  1. По радіо. Увімкніть радіоприймач у вашому автомобілі, смартфоні або знайдіть радіоприймач, що працює від батарейок.
  2. На супутнику. Від початку війни українське телебачення розкодоване на супутнику.
  3. Онлайн. На офіційних каналах влади в Телеграмі або в інших соціальних мережах. 
А ще в ДСНС радять: екстрену службу можна викликати за допомогою будь-якого месенджеру. Інформацію про їх номери попередньо можна знайти на офіційних сайтах відомств або за номерами 101, 102, 103, 104, 112.

Ще можливе використання мобільних телефонів як засобів радіозв'язку за прикладом рації. Для цього на мобільний телефон (смартфон) необхідно попередньо встановити спеціальні месенджери, наприклад: Voxer Walkie Talkie, Walkie Talkie, Two Way: Walkie Talkie.

Варто врахувати, що в цьому випадку ваше спілкування не буде приватним. Його зможе прослухати будь-хто, якщо випадково чи навмисно потрапить на ту ж частоту. Перевага в тому, що ви можете бути на зв’язку одночасно з усіма учасниками діалогу. Для організації такого зв’язку потрібно домовитися з абонентами про виділений канал (простими словами частоту або діапазон) для спілкування. Частота обирається абонентами довільно.

Радіус дії таких месенджерів варіюється від 60 до 100 метрів і залежить від можливих перешкод, оскільки найчастіше їх робота побудована на основі технології Bluetooth (у підвальному приміщенні дальність зв’язку може зменшуватися до кількох метрів).

Варто пам’ятати, що будь-які месенджери необхідно завантажити заздалегідь за наявності стабільного доступу до інтернету, а також заздалегідь протестувати їхню працездатність.

Читайте також:
Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, - Макрон Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, - Макрон
Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян
Окупанти посилили штурми на півдні України, щоб здобути чергові Окупанти посилили штурми на півдні України, щоб здобути чергові "перемоги" до свят, - Плетенчук
РФ розшукує Зеленського: Аналітики ISW пояснили задум Кремля РФ розшукує Зеленського: Аналітики ISW пояснили задум Кремля