USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

МЗС наказало припинити усі консульські дії щодо українців призовного віку

Заборона діятиме до отримання роз'яснень положень закону щодо посилення мобілізації
Мобілізація

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Міністерство закордонних справ наказало керівникам усіх дипломатичних установ України тимчасово призупинити усі консульські дії щодо для громадян України призовного віку. Про це йдеться у листі за підписом першого заступника міністра закордонних справ Андрія Сибіги, який є у розпорядженні ZN.UA.

Джерело: ZN.UA

Зазначається, що заборона діятиме до отримання роз'яснень положень закону щодо посилення мобілізації.

"З урахуванням п. 6 та 16 ч. першої ст. 8 ЗУ "Про правовий режим воєнного стану", у зв’язку з триваючою широкомасштабною збройною агресією РФ проти України, з метою недопущення уникнення громадянами України обов’язку з врегулювання питання військового обліку ТЦК і СП та наявності військово-облікових документів доручаю з 23.04.2024 тимчасово призупинити вчинення консульських дій за заявами громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років", – йдеться у листі.

Вийнятком є лише консульські дії, пов’язані з оформленням посвідчень особи на повернення в Україну. 

Пункти 6 та 16 статті 8 Закону України "Про правовий режим воєнного стану", на які посилається МЗС, передбачають:

  • встановлювати у порядку, визначеному Кабінетом міністрів України, особливий режим в’їзду і виїзду, обмежувати свободу пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також рух транспортних засобів;
  • забороняти громадянам, які перебувають на військовому або спеціальному обліку у Міністерстві оборони України, Службі безпеки України чи Службі зовнішньої розвідки України, змінювати місце проживання (місце перебування) без дозволу військового комісара або керівника відповідного органу Служби безпеки України чи Служби зовнішньої розвідки України; обмежувати проходження альтернативної (невійськової) служби.

Що цьому передувало?

16 квітня президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію. Новий закон передбачає, що всі громадяни України, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку призовників, мають протягом 60 днів від початку проведення мобілізації уточнити свої облікові дані через центри надання адміністративних послуг (ЦНАП), електронний кабінет призовника або територіальні центри комплектування (ТЦК).

Деякі нововведення стосуватимуться і військовозобов'язаних українців, які живуть за кордоном.

У документі прописано, що для чоловіків за кордоном обмежать консульські послуги, якщо військовозобов'язаний не стане на облік. Без військово-облікового документа не можна буде отримати український або закордонний паспорт, влаштуватися на роботу.

При цьому консульські послуги не будуть обмежені для чоловіків у таких випадках:

  • при оформленні посвідчення на повернення в Україну;
  • під час вчинення консульських дій щодо дітей громадянина України;
  • якщо другий з батьків дітей має іноземне громадянство або є особою без громадянства;
  • під час вчинення дій за заявами українців, які затримані, позбавлені волі або перебувають за кордоном.
  • Після підписання закону консульські послуги чоловікам надаватимуть одночасно з уточненням даних для ТЦК або за наявності військових документів.

Проте зазначимо, що закон поки не набрав чинності.

Читайте також:
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги
Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно? Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно?
Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати
Росія готує на травень Росія готує на травень "тришаровий" план дестабілізації ситуації в Україні, – ГУР