USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Може заарештувати Путіна: Вірменія ратифікувала Римський статут

Всі країни-підписанти статуту мають виконувати рішення Міжнародного кримінального суду, який видав безстроковий ордер на арешт Путіна
Путін

Російський диктатор Володимир Путін

Джерело: UWN

На початку року Вірменія вирішила ратифікувати Римський статут. У вівторок, 3 жовтня, парламент країни ухвалив відповідне рішення. Про це повідомляє державне агентство "Арменпрес".

Парламент підтримав ратифікацію Римського статуту 60 голосами "за". Жоден депутат не утримався. 22 депутати з опозиційних фракцій "Айастан" і "Патів Унем" проголосували проти ратифікації.

Всі країни – підписанти статуту мають виконувати рішення Міжнародного кримінального суду, який видав безстроковий ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна.

Вірменія не оголошувала про намір виконати рішення суду після ратифікації і заарештувати Путіна в разі його появи на вірменській території. Крім того, у квітні віцеспікер парламенту Вірменії Акоп Аршакян заявляв, що країна почула побоювання Російської Федерації і може зробити так, щоб ратифікація Римського статуту не завдала шкоди відносинам між Вірменією і Росією.

"Це неправильне сприйняття (щодо неминучості арешту Путіна після його приїзду до країни у разі ратифікації РС, – ред.), тому що на сьогоднішній день ми вже маємо підписану угоду з іншою країною, згідно з якою Римський статут не вплине на наші двосторонні відносини. Таке врегулювання є можливим і з Росією. Але це лише один із варіантів. Є інші варіанти", – заявляв Аршакян в інтерв’ю "Арменпрес".

Що відомо про ордер на арешт Путіна

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента РФ Путіна та російської уповноваженої з прав дітей Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації та переміщенні українських дітей. Якщо вони виїдуть за територію Росії в країни, які є учасниками МКС та ратифікували Римський статут, їх повинні заарештувати та передати до суду, повідомив генпрокурор України Костін.

Своєю чергою речниця російського МЗС Захарова заявила, що ордер МКС на арешт Путіна "не матиме для Росії жодного значення", адже країна не є учасницею Римського статуту та не зобов'язана дотримуватися рішень МКС.

Додамо: Міжнародний кримінальний суд може притягти вище керівництво Росії до відповідальності за три види порушень міжнародного права: воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид. Депортація дітей, щодо якої видали ордер на арешт Путіна, підпадає під перший пункт.

Водночас МКС не може засудити за злочин агресії – факт нападу Росії на Україну. Оскільки ані Україна, ані Росія не ратифікували основоположний документ суду – Римський статут. Аби засудити РФ та Путіна за факт нападу, потрібно створити спеціальний трибунал.

Читайте також:
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
РФ під керівництвом Путіна готує РФ під керівництвом Путіна готує "фізичні атаки" на Захід, – глава британської спецслужби
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині