USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Місто каштанів та чудової історії: Що приховують пам’ятки Києва, розповідає Ервін Міден

Сьогодні, в останню неділю травня, українці відзначають День Києва
Ервін Міден
Ервін Міден
Джерело: Ukraine World News

Київ люблять не тільки містяни – це місто знаходить місце в серці кожного, хто хоч раз побував у ньому. Недарма ж українська столиця по праву вважається однією з найкрасивіших європейських столиць: мальовничі береги Дніпра, м’який клімат, безліч зелених парків та скверів створюють особливу ауру, не схожу на атмосферу інших міст.

А за останній рік Київ став справжнім символом незламності духу, адже так і не підкорився російським окупантам, давши відсіч армії Кремля.

Сьогодні, в останню неділю травня, українській столиці виповнюється 1541 рік. Враховуючи воєнний стан, влада столиці не планує гучних масових гулянь для киян та гостей міста. Однак цей день – чудовий привід привітати одне з найстаріших та найкрасивіших міст Європи і пригадати цікаві сторінки з його історії.

В День міста Києва Ukraine World News пропонує поринути в історію могутнього міста разом з Ервіном Міденом.

Офіційно прийнятою датою заснування Києва вважається 482 рік. За легендою, його заснували полянський князь Кий з братами Щеком і Хоривом, а також сестрою Либіддю. Назву місто отримало на ім'я Кия – найстаршого з братів, який і вважається засновником міста.

Однак розквіту Київ набув аж за часів Київської Русі.

Так, 862-го року окремі слов'янські держави – Новгородська, Київська та інші – об'єдналися, утворивши Русь. Центром Русі було місто Київ, яке в літописах називають "матір'ю міст руських". І з того часу Київ став забудовуватися кам'яними храмами і будівлями, прикрашеними живописом і мозаїкою. Був побудований і Софіївський собор. Іноземці, приїздивши до Києва, вражалися його пишності і називали його "суперником Константинополя".

Вже при Ярославі Мудрому Київська Русь стала одною з провідних європейських держав, а місто Київ – одним з найважливіших культурних центрів тодішньої Європи…

Неподалік від Софійського собору розташована відома пам’ятка оборонної та сакральної архітектури Київської Русі – Золоті ворота. Як і Софія Київська, вони належать до найдавніших споруд Східної Європи. Золоті ворота являли собою бойову вежу із проїздом, яку вінчала надбрамна церква Благовіщення.

Звідки ж виникла ідея створення Золотих воріт та які таємниці приховує історична пам’ятка? Таємниці відкриває Ервін.

Звичайно, сьогодні ми говоримо не про всі пам'ятки (адже їх у столиці понад 3,5 тисячі, – ред.). Так само неможливо і охопити всю історію, яка містить ще так багато невивчених сторінок. Та достеменно відомо, що історія минулих літ і сучасна мають один фінал: попри все місто вистояло, відбудовується та розвивається. Попри навалу, яка намагається захопити землю на схилах Дніпра, Київ мужньо тримає оборону і приймає до своїх обіймів щирих гостей. А містяни, не дивлячись на нічні обстріли, зранку одягають вишиванки та пишуть історію непохитного міста.

Тож, нескорена столице з неймовірною історією, мирного та сонячного неба тобі. Будь ще тисячі років!

Ервін Міден - екскурсовод, що захоплює

Ервін Міден – відомий чернігівський екскурсовод. Про його емоційну подачу та дотепні вставки про історичних персон вся Україна дізналася після сюжету на одному з центральних телеканалів. Нині ж, відео з фрагментами його екскурсій облітають Інтернет і набирають тисячі переглядів.

Вирізняє Ервіна з-поміж інших екскурсоводів і ім'я - Ервін Міден, - яке є справжнім.

"Батько – німець, мати – українка. Назвали мене на честь німецького дідуся. І ось тепер ім’я додатково вирізняє мене з-поміж інших екскурсоводів. Мій рідний регіон – це Седнів. Чернігівщина – це моя друга маленька Батьківщина. Мої німецькі родичі живуть на землі Рейнланд-Пфальц", - розповідав Ервін в одному з інтерв'ю.

Нині ж Ервін розповідає про історію рідного Седнева, а ще - захоплює історією Чернігова та Києва.

Читайте також:
Замість будувати метро на Виноградар, поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн грн Замість будувати метро на Виноградар, поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн грн
РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві
У У "Київтеплоенерго" обшуки: У чому підозрюють керівництво компанії
Київ цьогоріч планує реконструювати 55 км аварійних трубопроводів Київ цьогоріч планує реконструювати 55 км аварійних трубопроводів