USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Місія ООН оприлюднила звіт про військові злочини РФ за перші три місяці війни в Київській, Чернігівській і Сумській областях України

Буча

Буча. Ілюстративне фото

Джерело: Facebook/Людмила Денісова

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні оприлюднила звіт, в якому описані сумарні страти і напади російських військ на окремих мирних жителів в Київській, Чернігівській і Сумській областях України з лютого по квітень 2022 року.

Сумарні страти можуть бути кваліфіковані як військовий злочин. Вони здійснювалися в декількох населених пунктах, одні міста постраждали більше за інших. Одним з них стала Буча, яку російські війська утримували з 5 по 30 березня. За цей час, згідно із задокументованими Місією даними, там були убиті 73 людини, включаючи 16 жінок і 3 дітей. Ще 105 повідомлень про вбивства у Бучі нині перевіряються співробітниками Моніторингової місії.

Російські військові часто здійснювали сумарні страти на контрольно-перепускних пунктах. До фатальних наслідків для людини могли привести текстове повідомлення на телефоні, елемент військового обмундирування при собі або свідоцтво про службу в армії у минулому.

Згідно з доповіддю, до справжнього моменту ООН задокументувала насильницьку смерть в перші шість тижнів після вторгнення 441 мирного жителя трьох областей України, включаючи 72 жінки і 28 неповнолітніх. Реальні цифри, швидше за все, набагато вище, оскільки 198 повідомлень все ще проходять перевірку.

У доповіді також наводяться випадки, коли російські війська здійснювали невиборчі напади, ігноруючи принцип захисту цивільного населення в умовах бойових дій. Цивільні особи піддавалися атакам на дорогах, коли вони пересувалися з одного населеного пункту в інший, у тому числі намагаючись бігти від насильства.

Читайте також:
США виділили найбільший пакет допомоги на 6 млрд доларів США виділили найбільший пакет допомоги на 6 млрд доларів
РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві
Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ
Парламентський комітет Швейцарії підтримав виділення Україні 5,5 млрд доларів Парламентський комітет Швейцарії підтримав виділення Україні 5,5 млрд доларів