USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

У Мінцифри розробили "Білу книгу" з описом регулювання ШІ в Україні. Що очікувати бізнесу

Документ, ймовірно, оприлюднять через кілька місяців, бо зараз він непублічний
штучний інтелект

ШІ

Джерело: відкриті джерела

Міністерство цифрової трансформації України розробило "Білу книгу", де в подробицях описана стратегія регулювання штучного інтелекту (ШІ) в Україні. Документ планують погодити з Європейською комісією, а коли Україна реально наблизиться до запровадження ШІ-регулювання та до чого готуватися бізнесу, дізнавався Forbes.

"Біла книга" має стати першим документом, який детально описуватиме стратегію регулювання штучного інтелекту в Україні. Однак документ поки не публічний, розповів співрозмовник видання в одній із державних структур, дотичний до розробки книги. 

"Причина – вміст "книги" ще може змінитися після переговорів уряду з Єврокомісією, які відбудуться у квітні. Документ, імовірно, оприлюднять через кілька місяців", – прокоментувало джерело.

Разом з тим уряд поступово почав готувати бізнес до регуляції ШІ. Першим таким кроком була дорожня карта Мінцифри, представлена у жовтні 2023 року. А "Біла книга" стала другим кроком на цьому шляху.

"Біла книга" матиме кілька блоків

Члени групи авторів книги при дискусіях навколо регулювання штучного інтелекту в Україні апелюють до статусу кандидата в члени Європейського Союзу. Розробники зауважують, що рано чи пізно доведеться гармонізувати вітчизняне законодавство з європейським.

"І цей підхід до регуляції має захистити громадян від можливих "побічних наслідків" ШІ-буму. Наприклад, у регламенті присвоєно статус високоризикових систем на базі ШІ, які використовуються в освіті, охороні здоров’я, залучені у роботі критичної інфраструктури тощо. Також AI Act (європейські вимоги, – ред.) забороняє використання ШІ, що розпізнають емоції на робочому місці або в школах, використовують вразливі місця людей, маніпулюють їхньою поведінкою", – зазначив співрозмовник видання.

У "Білій книзі" буде кілька блоків, пояснюють автори. Серед них – актуальні дослідження ринку штучного інтелекту, правові інструменти й детальні таймлайни впровадження правового регулювання цієї сфери в Україні.

"Важлива частина – бачення, що таке регулювання ШІ та його головні принципи і цінності. У цьому ж блоці – особливості гармонізації із законодавством Європейського Союзу. Окремий пункт – проєкт регуляторної "пісочниці" – контрольоване середовище, куди на добровільній основі заходять високотехнологічні компанії, щоб протестувати правила регулювання ще до введення їх у законодавство. Зараз "пісочниця" – на етапі погодження створення юридичного підґрунтя. До участі у проєкті вже зголосилися кілька компаній, зокрема, серед резидентів "Дія.City", – пише видання.

Новини за темою: YouTube став вимагати від авторів контенту позначати відео, які створили за допомогою ШІ

Коли Україна може ввести регулювання для ШІ?

Крім "Білої книги" та "пісочниці" Мінцифри готує інші заходи для допомоги бізнесу у підготовці до регуляції ШІ. За словами заступника міністра цифрової трансформації Олександра Борнякова, йдеться про методологію для оцінки впливу штучного інтелекту на права людини та правила для позначення продуктів, що створювалися з використанням ШІ.

"Фінальний етап, до якого має прийти Україна у сфері регулювання ШІ – імплементація регламенту ЄС. Треба враховувати, що строки та обсяг будуть залежати від позиції Євросоюзу", – додає посадовець.

У Мінцифри також вказують, що цей процес може тривати від двох до трьох років. Після того уряд введе обов’язкове регулювання у сфері штучного інтелекту в Україні.

Європа схвалила перший у світі законопроєкт про ШІ

Ми писали, що 13 березня Європейський парламент схвалив закон про штучний інтелект для мінімізації ризиків, пов’язаних з його використанням. 

Серед нових правил:

  • заборона на певні додатки штучного інтелекту, що загрожують правам громадян, у тому числі системи біометричної категоризації, які ґрунтуються на чутливих характеристиках;
  • нецільове вилучення зображень осіб з інтернету або записів з камер відеоспостереження для створення баз даних розпізнавання осіб;
  • обмеження використання урядами біометричного спостереження в реальному часі у громадських місцях випадками певних злочинів запобіганням реальним загрозам, таким як терористичні атаки, та пошуку людей, підозрюваних у найбільш серйозних злочинах.

Попередньо, країни ЄС планують офіційно дати згоду на закон у травні – він набуде чинності на початку наступного року. Однак почне застосовуватися у 2026 році, хоча деякі положення набудуть чинності раніше.

Читайте також:
Найбільший у світі виробник будматеріалів Knauf йде з Росії Найбільший у світі виробник будматеріалів Knauf йде з Росії
Більше інтеграцій з бізнесом і можливість подання документів онлайн. У МОН розповіли  про реформу профільної середньої освіти Більше інтеграцій з бізнесом і можливість подання документів онлайн. У МОН розповіли про реформу профільної середньої освіти
Влада готує велику реформу освіти: Що зміниться та чи залишиться бюджетна форма навчання Влада готує велику реформу освіти: Що зміниться та чи залишиться бюджетна форма навчання
Єврокомісія схвалила План реформ України для виділення 50 мільярдів євро Єврокомісія схвалила План реформ України для виділення 50 мільярдів євро