USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35
Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Мін’юст хоче націоналізувати "Київстар"

Рішення про націоналізацію блокує РНБО
Київстар
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Міністерство юстиції готове подати позовну заяву до Вищого антикорупційного суду з метою стягнути в дохід держави актив "Альфа-Груп" – компанію "Київстар". Про це заявив Олександр Лємєнов, голова правління StateWatch, передає Zn.ua.

У статті уточнюється, що "Київстар" – це "українське" відгалуження російського телекомунікаційного бізнесу, кінцевим бенефіціаром якого є Міхаіл Фрідман. 

Затримку в РНБО пояснюють можливими наслідками для конкурентного середовища.

"Київстар" – монополіст, а його потенційні управляючі (після націоналізації, – ред.) – лічені оператори, злиття з якими цю монополію тільки поглибить. За наявності абсолютно безхребетного Антимонопольного комітету такі ринкові пертурбації вимагають дуже зваженого підходу і якісного аналізу можливих наслідків для конкурентного середовища", – йдеться в матеріалі.

Зазначається, що нідерландська компанія VEON одночасно володіє і "Вымпел коммуникациями", які обслуговують Спецсвязь збройних сил РФ, і українським "Київстаром". VEON дуже умовно нідерландська компанія, до 2017-го вона гордо мала назву VimpelCom Ltd. Умовним є і розірвання зв'язків VEON із Міхаілом Фрідманом, якого 28.02.2022 року показово виключили зі складу ради директорів VEON, але залишили у цілком законних бенефіціарах компанії.

Компанія VEON ще у квітні повідомила, що має намір завершити вихід з ринку РФ, виставивши акції на Дубайську біржу, а "Київстар" – окремо на Варшавську або NASDAQ. Причому відповідну пропозицію тоді висловив міноритарій VEON – американська компанія Shah Capital.

Але поки ситуація підвисла – нічого не продано.

У серпні американська влада, а саме OFAC (Office of Foreign Assets Control), внесла співвласників "Альфа-Груп" до свого списку і ввела проти них обмеження. Українським політичним елітам це як натяк на пришвидшення стягнення в дохід держави активів підсанкційних путінських олігархів.

Читайте також:
Зеленський запровадив санкції проти зрадників України та військового виробництва в РФ Зеленський запровадив санкції проти зрадників України та військового виробництва в РФ
Керівник міжрегіонального управління Мін’юсту за хабарі змушував працювати засуджених на комерсантів Керівник міжрегіонального управління Мін’юсту за хабарі змушував працювати засуджених на комерсантів
Перші колишні ув’язнені будуть захищати Україну вже наприкінці літа Перші колишні ув’язнені будуть захищати Україну вже наприкінці літа
Зеленський підписав санкції РНБО проти російських ЗМІ Зеленський підписав санкції РНБО проти російських ЗМІ