USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Мін’юст хоче націоналізувати "Київстар"

Рішення про націоналізацію блокує РНБО
Київстар
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Міністерство юстиції готове подати позовну заяву до Вищого антикорупційного суду з метою стягнути в дохід держави актив "Альфа-Груп" – компанію "Київстар". Про це заявив Олександр Лємєнов, голова правління StateWatch, передає Zn.ua.

У статті уточнюється, що "Київстар" – це "українське" відгалуження російського телекомунікаційного бізнесу, кінцевим бенефіціаром якого є Міхаіл Фрідман. 

Затримку в РНБО пояснюють можливими наслідками для конкурентного середовища.

"Київстар" – монополіст, а його потенційні управляючі (після націоналізації, – ред.) – лічені оператори, злиття з якими цю монополію тільки поглибить. За наявності абсолютно безхребетного Антимонопольного комітету такі ринкові пертурбації вимагають дуже зваженого підходу і якісного аналізу можливих наслідків для конкурентного середовища", – йдеться в матеріалі.

Зазначається, що нідерландська компанія VEON одночасно володіє і "Вымпел коммуникациями", які обслуговують Спецсвязь збройних сил РФ, і українським "Київстаром". VEON дуже умовно нідерландська компанія, до 2017-го вона гордо мала назву VimpelCom Ltd. Умовним є і розірвання зв'язків VEON із Міхаілом Фрідманом, якого 28.02.2022 року показово виключили зі складу ради директорів VEON, але залишили у цілком законних бенефіціарах компанії.

Компанія VEON ще у квітні повідомила, що має намір завершити вихід з ринку РФ, виставивши акції на Дубайську біржу, а "Київстар" – окремо на Варшавську або NASDAQ. Причому відповідну пропозицію тоді висловив міноритарій VEON – американська компанія Shah Capital.

Але поки ситуація підвисла – нічого не продано.

У серпні американська влада, а саме OFAC (Office of Foreign Assets Control), внесла співвласників "Альфа-Груп" до свого списку і ввела проти них обмеження. Українським політичним елітам це як натяк на пришвидшення стягнення в дохід держави активів підсанкційних путінських олігархів.

Читайте також:
Малюська пояснив, чому в Україні досі немає військової юстиції Малюська пояснив, чому в Україні досі немає військової юстиції
Україна не виконує деякі норми Женевської конвенції щодо військовополонених Україна не виконує деякі норми Женевської конвенції щодо військовополонених
Конфіскація російських активів: Малюська назвав три сценарії Конфіскація російських активів: Малюська назвав три сценарії
Частковий відступ від дотримання Європейської конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію Частковий відступ від дотримання Європейської конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію