USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Майже 100 млн євро виділяє Норвегія на відновлення української енергетики

Фінансування серед іншого допоможе забезпечити стабільне електропостачання пологових відділень та операційних в семи лікарнях Харківщини
Енергетика

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Норвегія виділяє Україні 1,1 мільярда крон (близько 96 мільйонів євро) на відновлення енергетичної інфраструктури. Про це інформує пресслужба норвезького уряду.

Зокрема, ці кошти спрямують на ремонт енергетичної інфраструктури, що забезпечує електроенергією Харківську область. Із суми 1, 1 мільярда крон 120 млн (близько 10,5 млн євро) підуть Програмі розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН).

Це фінансування також допоможе серед іншого забезпечити стабільне електропостачання пологових відділень та операційних в семи лікарнях Харківщини, де планують встановити сонячні панелі.

"Ведемо тісний діалог з Україною про те, як вона може використати ці кошти найбільш ефективно. Самі українці найкраще розуміють, що потрібно. І важливо розпочати ремонт інфраструктури до настання зими", – повідомив прем’єр-міністр Йонас Гар Стьоре. 

У норвезькому уряді додали, що 2022 року країна виділила 2,1 млрд (близько 183 млн євро) крон фінансування на підтримку української енергетики. А минулого року – 1,9 млрд крон (близько 166 млн євро).

Новини за темою: Україна підписала безпекову угоду з Норвегією

Нині українська енергетика страждає більше, ніж в перший рік війни

Не так давно з уст українських посадовців лунали тези, що нова хвиля російських ударів по українській енергетиці є потужнішою за ту, що розпочалася восени 2022 року. Самі удари є значно точнішими, а наслідки більш руйнівними.

Російські війська продовжують серію масованих атак на українську енергетику. Причому цього разу акцент – на теплові електростанції та централі, відновлення яких триватиме багато місяців.

До того ж Росія повністю змінила тактику ударів по енергетичній інфраструктурі. Тепер окупанти запускають високоточні ракети по електростанціях в районах менш захищених, ніж Київ. 

Разом з тим енергетичний сектор України через повномасштабне вторгнення Росії зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму 56,2 млрд доларів. А потреби у відновленні, що передбачають повну реконструкцію зруйнованих об’єктів, становлять 50,5 млрд доларів.

Читайте також:
У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати? У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати?
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"