USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Робота в Литві: Які вакансії і зарплату пропонують українським біженцям

Кількість вакансій з початком сезонних робіт у квітні для громадян України значно зросла
Робота
Джерело: відкриті джерела

Роботу в Литві з початку повномасштабного вторгнення знайшли 32,4 тис. українців з майже 86 тис. зареєстрованих у Міграційній службі країни. Про це повідомляє пресслужба Міграційної служби.

Зазначається, що кількість вакансій з початком сезонних робіт у квітні для громадян України значно зросла.

Наразі кількість пропозицій роботи для громадян України, зареєстрованих у службі зайнятості, – майже 2 тис. Особливо потрібні люди для виробництва, будівництва, охорони здоров’я, виробництва харчових продуктів та у сфері гостинності.

Для того щоб влаштуватись на роботу, необов’язково мати досвід чи знати мову.

Серед вакансій, які зараз пропонують українцям: 
  • працівник на завод з виробництва морозива із зарплатою від 900 євро чистими, обідами на роботі за 1,5 євро і можливістю пригощатися продукцією заводу;
  • працівник на пакування курятини. Зарплата – від 900 євро до 1200 – 1300 євро нетто за рахунок додаткових годин;
  • працівник рибзаводу із зарплатнею 1100 євро чистими за рахунок додаткових годин;
  • Продукція сирних палочок із зарплатою 900 євро нетто;
  • повар у ресторані з мінімальним досвідом роботи і зарплатнею 1000 – 1400 євро нетто, житлом за рахунок роботодавця і харчуванням на роботі. 

На підприємствах автомобільної галузі та харчової промисловості пропонують зарплату 900 євро чистими на старті (39,4 тис. гривень). Потім за рахунок бонусів і премій зарплата зростає – на деяких вакансіях до 1300 – 1500 євро (57 – 65,7 тис. гривень). 

Також для працівників надають житло безкоштовно або за невисоку доплату. І часто це житло готельного типу у великих містах або передмістях, оскільки там розташовані підприємства. А на підприємствах вже почали працевлаштовувати перекладачів для українських працівників та прописують робочі інструкції українською.

Нагадаємо, що для легалізації і роботи в Литві громадяни України мають отримати статус тимчасового захисту. Він дає право на роботу і проживання в країні на один рік з можливістю продовження. Його надають тим, хто на момент повномасштабного вторгнення (саме 24.02.2022) перебував в Україні. Альтернативний варіант – гуманітарна віза, процедура отримання якої також нескладна.

В Україні брак робочих кадрів

Мінекономіки заявило, що мобілізація та міграційні процеси є основними каталізаторами браку робочої сили.

У 50% опитаних респондентів колективи залишилися в такому ж чисельному складі або і збільшилися. У іншої половини – зменшилися. Також прикрим є той факт, що у 15% опитаних чисельність штату зменшилася на понад 50%.

Яка ситуація з роботою в Латвії?

Латвія відчуває потребу у кваліфікованих представниках робітничих професій, оскільки її громадяни активно мігрують до інших європейських держав у пошуках кращого життя і більших заробітків. Тому робочі руки з України в Латвії досить потрібні.

Українці в Латвії мають право виходити на роботу, якщо отримали довгострокову візу або посвідку на проживання. Також громадянам України надають одноразову допомогу – 620 євро при працевлаштуванні.

Чимало є вакансій для будівельників, автослюсарів, касирів, продавців та охоронців. Для жінок пропонують роботу покоївками, нянями, доглядальницями, хатніми робітницями та офіціантками.

Мінімальний оклад у Латвії у 2023 році зафіксовано на рівні 430 євро. Найвищий рівень зарплат – в Ризі та Юрмалі. Тут в середньому можна розраховувати на 1000 – 1200 євро.

Яка ситуація з роботою в Естонії?

Понад 13 тисяч українців знайшли роботу в Естонії. Проте високий рівень освіти переселенців не гарантує їм ту роботу, яка б відповідала їхній кваліфікації. Основна проблема полягає у недостатньому володінні мовою.

Переважна більшість українських громадян в Естонії залучені у переробній промисловості, гуртовій та роздрібній торгівлі, сільському господарстві та сфері обслуговування. Українці в Естонії часто працюють пакувальниками, зварювальниками та прибиральниками.

Затребуваною діяльністю, на якій не вимагають знання мови, є робота на фермах. Але проблема в тому, що вони розташовані на досить віддалених від міст хуторах, тому українки з дітьми не дуже поспішають відгукуватися на такі пропозиції. Пріоритетом для них є великі міста, де є школи та дитячі садочки.

В Естонії також є варіанти сезонної роботи, на яку охоче наймають українців. Це вакансії у сфері сільського та лісового господарства, рибна промисловість, готельно-ресторанний сектор та виробництва харчових продуктів. На сезонній роботі можна працювати до 270 днів, але вона не дає права на отримання соціальної допомоги та сімейних виплат.

Скільки біженців готові повернутись з Європи додому?

66% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії готові повернутися додому, якщо для цього будуть відповідні умови. Про це свідчать результати опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології.

Найбільше респондентів готові повернутися, якщо нормально працюватиме критична інфраструктура (34%) й буде безпечно (34%).

26% умовами для повернення назвали вирішене житлове питання, ще стільки ж – завершення повномасштабної війни. Інші респонденти говорили про можливість знайти роботу (16%) й умови для дітей відвідувати школу / садок (13%).

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону
Росія допомогла КНДР відновити економіку Росія допомогла КНДР відновити економіку