USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Лід в Антарктиді розтанув до найнижчого рівня за всю історію спостережень

Це може призвести до підняття рівня моря на багато метрів
Антарктида
Джерело: відкриті джерела

У Південній півкулі наприкінці лютого 2022 року площа морського льоду впала до 1,92 млн кв. Але через рік у лютому 2023 року танення льоду досягло нового рекордно низького рівня в 1,79 м², пише The Guardian.

"Льодовик судного дня"

Через постійне танення льодовий покрив скорочується навколо морів Амундсена та Беллінсгаузена. Вчені стверджують, що це глобальна проблема, оскільки на континенті достатньо льоду, який після свого розтанення підніме рівень моря на багато метрів.

Саме в цьому регіоні розташовано льодовик Туейтс, який називають "льодовиком судного дня". А в ньому міститься достатньо води, аби підняти рівень моря на пів метра.

Вчений Роб Массом з Австралійського антарктичного відділу заявив, що зменшення льодового покриву призведе до розколу шельфових льодовиків. І в океан потрапить більше грунтового льоду.

Чи винне в цьому глобальне потепління

На даний момент вчені не можуть дати чіткої відповіді щодо того, чи є зв'язок між глобальним потеплінням і таненням льодового покриву в Антарктиді. Проблема в тому, що континент дуже важко вивчати через низьку температуру і погодні умови – сильні вітри та шторми.

Тому вчені зараз працюють над тим, щоб дати більш чітку відповідь щодо подій в Антарктиді і встановити, винне у цьому глобальне потепління чи природні явища на континенті, такі як "Ла-Нінья", – природній феномен, що регулярно виникає в південній частині Тихого океану, коли стабільний східний вітер жене теплу воду від берегів Перу та Чилі у бік Індонезії та Австралії, а також і до берегів Антарктиди.

Навини за темою: Світ ще не був так близько до катастрофи: Стрілки годинника Судного дня перевели ближче до ядерного апокаліпсиса

"Антарктида може здатися віддаленою, але зміни навколо неї можуть вплинути на глобальний клімат, а танення крижаних покривів впливає на прибережні громади в усьому світі. Кожен повинен бути стурбований тим, що відбувається в Антарктиді", – наголосив кліматолог Аріан Перич.

Читайте також:
Біличанський ліс остаточно повернули громаді Києва Біличанський ліс остаточно повернули громаді Києва
Окупанти на 80% знищили нацпарк Окупанти на 80% знищили нацпарк "Святі гори" Донецької області, – Міндовкілля