USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Китай витратив 240 млрд доларів на кредити країнам, що розвиваються, але експерти вважають їх "непрозорими"

Найбільше грошей пішло на допомогу Аргентині, Пакистану та Єгипту
Китай Сі
Джерело: chinabx.gov.cn

Китай з 2008-го по 2011 рік витратив 240 млрд доларів, видавши "непрозорі" кредити 22 країнам, що розвиваються. Кошти виділялися в рамках програми створення логістичної інфраструктури "Один пояс, один шлях". Про це повідомляє Reuters.

Більшість кредитів, майже 80%, Пекін надав з 2016-го по 2021 рік, в основному країнам із середнім рівнем доходу, включаючи Аргентину, Монголію та Пакистан.

Проте з 2016 року кредитування на розвиток інфраструктури у цих країнах пішло на спад, оскільки проєкти не принесли очікуваних фінансових дивідендів.

Китай зайнявся бізнесом міжнародного кредитування для порятунку власних банків, вважає колишній головний економіст Світового банку та один з авторів дослідження Кармен Райнхарт.

У дослідженні наголошується, що китайські кредити країнам, які перебувають у борговій скруті, зросли з менш ніж 5% його портфеля закордонних кредитів у 2010 році до 60% – у 2022 році.

Так, за цей період найбільше кредитів отримала Аргентина – 111,8 млрд доларів, за нею прямують Пакистан – 48,5 млрд доларів і Єгипет – 15,6 млрд доларів. Дев'ять країн отримали менше ніж 1 мільярд доларів.

При цьому експерти критикують деякі центральні банки, які потенційно можуть використати своп-лінії Народного банку Китаю для штучного роздування своїх валютних резервів.

За словами Бреда Паркса, одного з авторів звіту та директора AidData, дослідницької лабораторії при Коледжі Вільяма та Мері в США, китайське рятівне кредитування є "непрозорим та нескоординованим".

Уряд Китаю відповів на критику, заявивши, що його закордонні інвестиції здійснюються за "принципом відкритості та прозорості".

Наразі Пекін веде переговори про реструктуризацію боргів із такими країнами, як Замбія, Гана та Шрі-Ланка, і його критикують за затягування цих процесів. У відповідь він закликав Світовий банк та Міжнародний валютний фонд також запропонувати полегшення боргового тягаря.

Раніше

Палата представників Конгресу США одноголосно схвалила законопроєкт, який доручає державному секретарю працювати над тим, щоб позбавити Китай статусу країни, що розвивається, в міжнародних організаціях.

Читайте також:
США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ
"Дочка" Auchan продала свої активи у РФ
Mastercard приєднається до програми українського кешбеку Mastercard приєднається до програми українського кешбеку
Світову економіку чекає десятиліття слабкого зростання, попри уникнення рецесії, – МВФ Світову економіку чекає десятиліття слабкого зростання, попри уникнення рецесії, – МВФ