USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Китай отримав від Росії 6,5 тонни урану для потенційного збільшення ядерного арсеналу, – Bloomberg

Пекін теоретично зможе збільшити свої запаси ядерних боєголовок з 400 до 1500
Китай Росія
Джерело: відкриті джерела

Китай імпортував з Росії 6,5 тонни урану для запуску реактора CFR-600 на острові Чанбяо. Розвідка США вважає, що Пекін може використати ядерний матеріал для виробництва зброї, пише Bloomberg.

Російський "Росатом" поставив Китаю цей об'єм урану ще 12 грудня минулого року. Однак про це стало відомо лише нещодавно.

Детальніше про реактор CFR-600

Китайський реактор швидкого розмноження розташований на острові Чанбяо. Він є однією з ядерних установок, які найбільше відстежуються світовими розвідками.

На цей момент реактор не працює. Однак у планах Пекіна є його запуск вже цього року. Розвідка США прогнозує, що після запуску CFR-600 вироблятиме збройовий плутоній, який може допомогти Китаю збільшити свої запаси боєголовок у чотири рази протягом наступних 12 років – з 400 до 1500.

Це дозволить Китаю зрівнятися з об'ємами ядерних арсеналів, які зараз є у США та Росії.

Що говорять у Пентагоні

Там вважають, що постачання Росією Китаю урану підживлює атомну програму, яка може дестабілізувати військовий баланс в Азії, де зростає напруженість навколо Тайваню та контролю над Південнокитайським морем.

Що говорять аналітики

Ядерні експерти не виключають, що імпорт Китаєм урану може носити цілком цивільний характер. Однак висловлюють занепокоєння тим, що Пекін перестав офіційно повідомляти, які запаси цивільного та розділеного плутонію він має.

"Цілком можливо, що ця програма носить суто цивільний характер. Але мене хвилює те, що Китай перестав повідомляти про свої запаси цивільного та розділеного плутонію. Це не є нагальною проблемою, але це, безумовно, не хороший знак", – заявив ядерний аналітик із Женевського інституту досліджень у галузі роззброєння ООН Павел Подвіг.

Позиція Китаю

Офіційний Пекін категорично відкидає занепокоєння Сполучених Штатів. МЗС Китаю заявив, що країна "суворо виконала свої зобов'язання щодо ядерного нерозповсюдження" і добровільно передала "частину цивільної ядерної діяльності" Міжнародному агентству з атомної енергії.

Раніше ми писали, що у Міноборони США заявили про те, що Іран скоротив термін виготовлення матеріалів для ядерної бомби до 12 днів. Також стало відомо, що Тегеран розробив крилату ракету радіусом дії 1650 км

Читайте також:
РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві
Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ
Повторює Повторює "сирійську тактику": Росія вбила понад 90 медиків, поліцейських і рятувальників під час повторних ударів по Україні
Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW