USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Киянин отримав рік тюрми за запуск феєрверків під час війни

Закон про заборону феєрверків, петард та салютів в Україні набув чинності у травні минулого року
салют

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

35-річний киянин отримав рік обмеження волі за запуск феєрверків під час війни. Про це повідомили в пресслужбі Київської міської прокуратури.

Порушник запускав салют ввечері 6 березня 2024 року з вікна квартири в Голосіївському районі Києва. Тоді загалом пролунало чотири вибухи.

"Своїми діями чоловік не лише порушив заборону на використання піротехнічних виробів під час воєнного стану, а й налякав мешканців сусідніх будинків, які вирішили, що відбувається черговий обстріл окупантів. Обвинувачений свою вину визнав та розкаявся", – йдеться у дописі.

Суд, надавши оцінку наведеним прокурорами доказам, визнав чоловіка винним та призначив йому покарання у виді одного року обмеження волі з іспитовим строком один рік.

Новини за темою: У Києві затримали порушника, який запустив салют на Борщагівці (відео)

Як карають за використання феєрверків у воєнний час?

Загалом за використання піротехніки в Україні під час війни карають штрафами, виправними роботами або ж ув’язненням.

Залежно від обставин та тяжкості порушення суди призначали різні штрафи: від 54 гривень до 34 тис. гривень.

"Переважно громадяни забавляються піротехнікою у стані алкогольного сп’яніння – цю обставину судді вважають обтяжувальною. Найбільші штрафи минулого року виписували на Одещині та у Києві, а на Полтавщині за такі "ігри" порушнику присудили 40 годин громадських робіт. Один із випадків, коли людину позбавили волі за використання піротехніки, стався в Одесі у лютому 2023 року: чоловік, який вже мав умовний термін, вирішив запустити салюти. У результаті потрапив за ґрати на п'ять років та три місяці", – коментують аналітики Опендатабот.

Нагадаємо, 3 травня 2023 року набуло чинності рішення президента України Володимира Зеленського на заборону феєрверків, петард і салютів. Глава держави підписав відповідний закон.

Також торік 11 квітня Верховна Рада підтримала законопроєкт №7438 про заборону використання та обігу піротехнічних виробів. Законом забороняється використання, продаж і передача феєрверків, салютів та петард.

При цьому заборона не поширюється на використання піротехніки Збройними силами України, Національною поліцією та аварійно-рятувальними службами.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат