USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Кримінальне провадження, яке було відкрито проти бізнесмена Кропачова, взагалі не підслідне ДБР. Його має розслідувати БЕБ, – адвокат

Адвокат переконаний, що за всіма законодавчими ознаками розслідувати цю справу має Бюро економічної безпеки
Кропачов_7

Віталій Кропачов

Джерело: UWN

Кримінальне провадження, яке було відкрито проти бізнесмена Віталія Кропачова, взагалі не відповідає підслідності Державного бюро розслідувань. За всіма законодавчими ознаками розслідувати цю справу має Бюро економічної безпеки, розповів в ефірі TAK TV адвокат бізнесмена Юрій Сухов.

"Ми більш-менш вже глибоко поринули в матеріали цього кримінального провадження, і одна з наших мотивацій в апеляції буде про те, що дане кримінальне провадження взагалі не підслідне Державному бюро розслідувань. Державне бюро розслідувань має займатися чиновниками достатнього рівня і військовослужбовцями. Вони не мають займатися бізнесом. Навіщо і чому вони розслідують це кримінальне провадження? Я не думаю, що тут є якісь кримінально-процесуальні причини. Тут є якісь інші причини, чому в них ця справа перебуває. Бо її має за всіма законодавчими ознаками розслідувати Бюро економічної безпеки", – констатує Сухов.

Чому так відбувається, адвокат не розуміє. Та все ж припускає, що, ймовірно, тут мета не кримінально-процесуальна, а якась інша.

"Але, з точки зору закону, все ж таки я бачу серйозну прогалину в цьому, в законності саме дії Державного бюро розслідувань", – додав він.

Справа Кропачова

Зауважимо, що саме ДБР звинувачує бізнесмена у нібито завданні державі шкоди на 2 млрд гривень. Сам Кропачов відкидає всі звинувачення та заявляє, що жодних правових підстав для кримінальної справи немає. Адвокати бізнесмена стверджують, що його затримання відбулося із порушеннями. До того ж, за словами одного з адвокатів, Олександра Салазського, Віталію Кропачову було обрано запобіжний захід без можливості внесення застави за обвинуваченням в економічному злочині, "що само по собі є нонсенсом". 

Інший адвокат, Юрій Сухов, вважає, що справа проти Віталія Кропачова не має нічого спільного із законом. Він підтримав свого колегу, зазначивши, що рішення, згідно з яким особу, яка, ймовірно, вчинила економічний злочин, утримувати під вартою – виглядає абсурдним.

Втім, нині Кропачов за рішенням слідчого судді Печерського суду перебуває під вартою в СІЗО на Лукʼянівці. 

А от повного тексту рішення судді і досі немає.

І про ДБР

На офіційному сайті установи йдеться, що у підслідності Державного бюро розслідувань – найвищі посадовці, судді, працівники правоохоронних органів, ті, хто вчинив воєнні злочини.

Скриншот із офіційного сайту ДБР
Джерело: скріншот

Читайте також:
Якщо немає достатніх доказів – переходять до фальсифікації документів, – адвокат про доказову базу у справі ТОВ Якщо немає достатніх доказів – переходять до фальсифікації документів, – адвокат про доказову базу у справі ТОВ "Краснолиманське"
Справа ТОВ Справа ТОВ "Краснолиманське": Працівники ДБР можуть бути причетні до фальсифікації документів. Кримінальне провадження вже відкрито
Заява начштабу Заява начштабу "Азова" Кротевича проти Содоля: ДБР перевірить дії генерала
"Відповіддю не задоволений": Кротевич повідомив, що отримав фідбек від ДБР щодо заяви проти Содоля