USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Країни G7 обговорюють майже повну заборону експорту до Росії, – Bloomberg

Ця ідея пов'язана з тим, що деякі країни продовжують експортувати великі обсяги товарів до Росії
G7

Прапори країн-учасниць "Великої сімки" на саміті у Німеччині в червні 2022 року 

Джерело: The Associated Press

Напередодні саміту лідерів "Великої сімки", який відбудеться в травні в Японії, партнери України обговорюють заборону на більшість експорту до Росії. У такий спосіб США та союзники прагнуть посилити економічний тиск на президента РФ Володимира Путіна через розв’язану Кремлем війну, повідомляє Bloomberg з посиланням на власні джерела.

Згідно з чинними умовами економічного тиску будь-який експорт до Росії дозволений, якщо щодо товарів не запроваджено санкцій. Лідери деяких країн "Великої сімки" вважають, що цього недостатньо.

Запроваджені санкції майже вдвічі зменшили експорт з ЄС і G7 до РФ, під обмеження потрапили різні товари – від електроніки до предметів розкоші. Однак, за даними женевського Trade Data Monitor, держава-агресорка все ще отримує товари з Європи, США, Канади та Японії на 66 мільярдів доларів. У трійці найбільших європейських експортерів – Німеччина, Італія та Польща. 

Новини за темою: Росія планує перетворити Маріуполь на великий логістичний хаб для експорту краденого зерна

Якщо лідери G7 підтримають обмеження на експорт до Росії на саміті, тоді доведеться узгодити, які товари все ж будуть дозволені для продажу у РФ. Ймовірно, до них належатимуть ліки та сільськогосподарська продукція, включно з продуктами харчування.

Серйозною перешкодою для впровадження майже повної заборони на експорт до Росії може стати те, що в ЄС таке рішення набуде чинності тільки тоді, коли нові критерії будуть ухвалені всіма країнами-членами.

Це може спровокувати гостру дискусію з огляду на ймовірну негативну реакцію компаній, які все ще експортують товари до РФ, а також ризик помсти з боку Москви.

Вплив санкцій на економіку Росії

На цей час обмеження майже вдвічі скоротили вартість експорту з Євросоюзу і G7 до РФ. За даними женевського Trade Data Monitor, при цьому як і раніше залишаються товари, які ввозяться до Росії із Європи, США, Канади і Японії, на суму 66 мільярдів доларів.

Читайте також:
Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб
Росія виготовляє по 50 стратегічних ракет Х-101 щомісяця Росія виготовляє по 50 стратегічних ракет Х-101 щомісяця
Агентурна група ФСБ готувала підпали торгових центрів на території ЄС Агентурна група ФСБ готувала підпали торгових центрів на території ЄС
У Туреччині затримали підозрюваного у підриві авто офіцера ГРУ У Туреччині затримали підозрюваного у підриві авто офіцера ГРУ