USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Двосторонні зустрічі, низка гострих заяв і підсумкова декларація: У Швейцарії проходить другий день Саміту миру. Відео, фото

З головного – роботу над загальною декларацією Саміту вже завершено
саміт миру 16.06_1
Джерело: Володимир Зеленський

У швейцарському Бюргенштоку стартував другий і крайній день Саміту миру щодо України. Делегація України на чолі з президентом Володимиром Зеленським уже провела низку зустрічей, а деякі учасники відзначилися гострими заявами. Про все це – нижче.

Двосторонні зустрічі

Зеленський встиг провести переговори з представниками таких країн, як Палау, Кот-д'Івуар, Данії, а також головою Євроради Шарлем Мішелем.

Основне що потрібно знати за підсумками цих зустрічей:

З Данією обговорювали підготовку до передачі винищувачів F-16, які, за словами українського президента, надійдуть в Україну найближчим часом.

З президентом Кот-д'Івуар Алассаном Уаттарою Зеленський приділив увагу питанню продовольчої безпеки світу.

"Спроби Росії перешкоджати вільній навігації в Чорному морі загрожують продовольчій безпеці багатьох регіонів світу", – сказав глава держави за підсумками розмови.

А з лідером Палау українська делегація обговорила питання екологічної безпеки. Успіх цієї зустрічі полягає в тому, що це перший подібний контакт між двома країнами на найвищому рівні.

Які заяви вже прозвучали на Саміті і яка обстановка загалом?

На Саміті сьогодні присутні не всі учасники. Деякі вирішили покинути захід із невідомих причин. Зокрема, за інформацією New York Times, Саміт покинула віцепрезидент США Камала Гарріс. При цьому представляти Вашингтон залишиться радник Байдена з нацбезпеки Джейк Салліван.

Також, за інформацією ЗМІ, зі Швейцарії виїхав канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Попри це на Саміті залишилися лідери інших країн, які вже виступили на сесії.

Так, одну з найбільш пам'ятних заяв зробила прем'єра Італії Джорджа Мелоні: "Якщо Росія не погодиться з умовами Саміту миру, то ми змусимо її здатися", заявила вона.

Також прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що відсутність Росії за столом на українському саміті миру у Швейцарії – це правильне рішення.

"Ми всі згодні, що Росія зараз не повинна бути за цим столом. Мир прийде тільки тоді, коли Росія буде згодна з усіма міжнародними принципами і Статутом ООН", – заявив він.

Новини за темою: Путін навмисно виступив із заявою про переговори напередодні Саміту миру, щоб підірвати підтримку Заходу, – ISW

А прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс (нагадаємо, що він разом із Зеленським перебував в Одесі, коли Росія завдала ракетного удару по портовій інфраструктурі) закликав зміцнити вільне судноплавство в Чорному морі та сказав, що "мир не може бути результатом української капітуляції", імовірно, посилаючись на нещодавню заяву Путіна про нібито готовність РФ сісти за стіл перемовин з огляду на її умови.

Наразі на Саміті тривають дискусії.

Підсумкова декларація

Що стосується підсумкового документа щодо Саміту, то його озвучать наприкінці президенти країн. За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби в коментарі журналістам, на Саміті вже завершилася робота над спільною декларацією.

Він зазначив, що вона містить збалансовані принципи, в яких враховуються позиції України.

Варто нагадати, що вранці видання Reuters опублікувало повний проєкт комюніке Саміту миру. Він ґрунтується на трьох аспектах: ядерна безпека; глобальна продовольча безпека; гуманітарні норми.

Як ми вже писали, у Саміті беруть участь 100 делегацій: 92 країни та 8 вищих представників міжнародних організацій.

Читайте також:
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО
Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені