USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Ключовою ціллю росіян під час балістичних обстрілів з т.о. Криму є портова інфраструктура

Так як з 14 ворожих кораблів в строю залишається п'ять, тож підійти до українського берега вони не можуть
Судно корабель балкер чорне море порт_1

Фото ілюстративне

Джерело: Facebook/Олександр Кубраков

Останнім часом російські загарбники систематично з тимчасово окупованого Криму стали обстрілювати балістикою Одесу та інші морські області. Це повязано з тим, що однією з головних цілей ворогів все ж лишається портова інфраструктура, зазначив під час інтерв'ю "РБК-Україна" речник ВМС України Дмитро Плетенчук.

"Росіяни стріляють, бо більше нічим не можуть дістати. Ключова ціль – портова інфраструктура", – заявив він.

Водночас зазначив, що загроза висадки морського десанту в Одеській чи інших областях абсолютно відсутня. А десантні спроможності ворога сильно знижені.

Приміром, з 14 кораблів в строю залишається п'ять, тож підійти до українського берега вони не можуть.

"Великі кораблі не такі швидкі. І, відповідно, це буде дуже легка ціль, якщо спробувати. Але чим це закінчиться: висадяться вороги на берег – їх там усіх повбивають, плюс там усе заміновано. Але тут основне навіть не це, а те, що морські операції з десантування є найскладнішим типом морських операцій. І зазвичай їх не проводять окремо, а в складі загальновійськової операції, коли, наприклад, одночасно наступає велике угруповання із суходолу, а з моря треба підтримати ці зусилля, розтягнути сили противника", – пояснив Плетенчук.

Разом з тим спікер ВМС України додав, що ще на початку широкомасштабного вторгнення росіяни, коли підійшли до наших берегів, хотіли так зробити.

І тоді ще намагалися обійти суходолом Миколаїв, через Вознесенськ і зайти в Одеську область, щоб взагалі відрізати Україну від моря. Однак згодом росіяни "відкотилися від Миколаєва і ця операція втратила сенс", зауважив Плетенчук

Новини за темою: Постійні атаки на Одещину є намаганням окупантів заблокувати морський коридор, – Кислиця

До речі, вороги не мають надводного флоту в Чорному морі, проте в них є підводні човни. І їх загалом у складі Чорноморського флоту РФ залишається станом на зараз чотири одиниці в Азово-чорноморському регіоні, зазначав речник ВМС України.

Він пояснював, що від початку повномасштабного вторгнення Військово-морські сили разом з іншими складовими Сил безпеки та оборони України звільнили понад 25 тисяч квадратних кілометрів. Це була спочатку північна частина Чорного моря, далі західна, потім південно-західна, зараз – центральна частина.

Тобто нині ці території фактично вільні від присутності російських кораблів і можна говорити, що окупанти не присутні в Чорному морі. 

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом