USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Кількість боргів українців в Єдиному реєстрі боржників за три місяці зросла на 7%

У топі причин – стягнення на користь держави, штрафи за порушення ПДР та борги по кредитах
борги
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

За останні три місяці в українців зʼявилося понад пів мільйона нових боргів. У топі причин, через які українці опиняються в Єдиному реєстрі боржників (ЄРБ), – стягнення на користь держави, штрафи за порушення ПДР та борги по кредитах.

Як йдеться у повідомленні платформи Опендатабот, таким чином за вказаний період кількість боргів українців в Єдиному реєстрі боржників зросла на 7%. Для порівняння, від початку повномасштабної війни до травня 2023 року кількість записів в ЄРБ збільшилась загалом на 8%. За весь 2021 рік приріст складав майже 1,5 млн боргів, або 29%.

Найбільший приріст за останні три місяці стався в категорії "Стягнення на користь держави" – 17%. Кількість таких боргів в реєстрі найбільша, їх частка складає 22,5%.

Друга за популярністю причина, через яку українці опиняються у Реєстрі боржників, – це порушення ПДР (19,7% боргів у ЄРБ).

На третьому місці – стягнення коштів по кредитних заборгованостях – 17,5% від загальної кількості боргів українців.

"Більш ніж рік від початку повномасштабної війни ця категорія зменшувалась, натомість від початку травня спостерігається збільшення кількості боргів – 107 тисяч записів, або ж 7%. Ймовірно, це повʼязано зі скасування мораторію на стягнення заборгованостей, сума яких не перевищує 100 тисяч гривень", – йдеться у повідомленні.

Ще одна категорія, в якій від травня спостерігається суттєве зростання, – стягнення судового збору. За останні три місяці приріст склав 10%, а за рік їх кількість збільшилася майже вдвічі – зі 193 тисяч у серпні торік до 355 тисяч цьогоріч.

Інфографіка
Джерело: Опендатабот

Єдиний реєстр боржників – що це?

До Єдиного реєстру боржників потрапляють громадяни та компанії, проти яких приватні та державні виконавці відкрили виконавчі провадження за невиконання рішень судів, несплату штрафів та несвоєчасну виплату заборгованостей перед банками.

Для боржників діють санкції, серед яких – обмеження на відкриття нових банківських рахунків та блокування поточних, заборона на виїзд за кордон, неможливість реєстрації різних угод через нотаріусів та інші.

Банки відновили блокування рахунків українців за борги

Нагадаємо, що українські банки відновили масове блокування карткових рахунків клієнтів на вимогу державних виконавців. Це повʼязано із набуттям чинності ухваленого Радою у квітні закону, який скасовує дію постанови Кабміну, що знімала арешти виконавчої служби на суму менше ніж 100 тисяч гривень на час дії воєнного стану.

Читайте також:
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу
Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт
Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні