USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Хотів переманити українських льотчиків на бік Росії. СБУ затримала зрадника з Бердянська

Зрадником виявився військовий пілот у відставці, мешканець тимчасово окупованого Бердянська
СБУ
Джерело: відкриті джерела

Служба безпеки України повідомила про підозру зраднику з тимчасово окупованого Бердянська, який хотів переманити українських військових пілотів на бік Росії. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

У спецслужбі розповіли, що на початку повномасштабного вторгнення РФ зрадник дистанційно вийшов на одного з командирів 52-го важкого бомбардувального авіаційного полку СРСР РФ, з яким раніше навчався в училищі льотчиків.

"Чоловік запропонував рашисту свою допомогу у війні проти України. Встановлено, що зрадник готував списки діючих пілотів Повітряних сил ЗСУ", – розповіли в СБУ.

Насамперед агресора цікавили фахівці, які мають практичний досвід керування літаками МіГ-29, Су-24, Су-25, Су-27, Ан-26 та Іл-76, а також вертольотами Мі-8 та Мі-24.

За оперативними даними, ці відомості рашисти планували використати для спроб вербування українських льотчиків на користь країни-агресора.

Для збору персональних даних зрадник обдзвонював колишніх однокурсників і "в темну" розпитував у них "потрібну" інформацію, зокрема додаткові контактні дані, місця проживання та несення служби.

Слідчі СБУ повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 КК України (держзрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі фігурант переховується від правосуддя на тимчасово окупованій території на півдні України. Утім, співробітники СБУ проводять комплексні заходи для притягнення до відповідальності.

Нагадаємо, раніше Служба безпеки провела контрдиверсійну спецоперацію у Вінниці. У результаті оперативних заходів затримано ще одного агента ФСБ, який займався підготовкою нової російської повітряної атаки на місто.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, - ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, - ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров