USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Хотіли підірвати залізничні ешелони ЗСУ: Сім'я з Харківщини допомагала РФ готувати диверсію

Зловмисники перебувають під вартою, їм загрожує довічне ув’язнення
Сім'я з Харківщини допомагала РФ готувати диверсію
Сім'я з Харківщини допомагала РФ готувати диверсію
Джерело: СБУ

Служба безпеки України зірвала спробу агресора здійснити диверсію на стратегічних об’єктах "Укрзалізниці" у Харківській області. Про це інформує пресцентр відомства.

У результаті спецоперації затримано агентурну групу воєнної розвідки РФ, яка розвідувала маршрути руху військових ешелонів ЗСУ на Лиманському напрямку.

"Найбільше фігурантів цікавили "уразливі" ділянки переміщення рухомих складів, наприклад, залізничні мости, шляхопроводи і автотунелі під коліями. Також зловмисники встановлювали координати релейних шаф і трансформаторних підстанцій "Укрзалізниці", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що отримані відомості агенти мали передати своєму російському куратору у вигляді геолокацій критичної інфраструктури на Google-картах. На основі цієї інформації загарбники планували здійснити диверсію на залізничній лінії під час руху вантажного ешелону ЗСУ.

"Таким чином окупанти сподівалися зірвати безперебійне постачання української зброї та боєприпасів на передову Східного фронту. Однак Служба безпеки завадила реалізації ворожих планів. Усю агентурну групу було викрито ще на початковому етапі її розвідувальної активності", – додали в СБУ.

Після цього їх було "покроково" задокументовано і затримано на під час збору розвідданих для окупантів. За даними слідства, затриманими виявились брат і сестра, які разом працювали у комунальному закладі Ізюмського району.

Влітку 2023 року вони потрапили у поле зору кадрового співробітника головного управління генштабу збройних сил Росії (відомого як ГРУ) через антиукраїнські дописи у прокремлівських Телеграм-каналах. Особу їхнього куратора вже встановлено Службою безпеки.

Під час обшуків у помешканні затриманих вилучено мобільні телефони, якими вони користувались для комунікації з російським ГРУ.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили фігурантам про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб).

Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Нагадаємо

Раніше ми повідомляли, що співробітники СБУ зірвали спробу російської ФСБ "завести" свого агента до складу Сил оборони України. Правоохоронці затримали зловмисника, який намагався влаштуватися до поліції, щоб шпигувати за "Гвардією наступу" та підрозділами ЗСУ.

Також правоохоронці запобігли російській диверсії на стратегічно важливому об’єкті "Укрзалізниці". Під час спецоперації у Полтавській області "на гарячому" було затримано двох агентів російської ФСБ, які намагалися підірвати ділянку залізничної лінії, що сполучає Центральні та Східні регіони України.

Читайте також:
Пережив ампутацію на Пережив ампутацію на "Азовсталі" і потрапив у полон до окупантів: Важкий фронтовий шлях офіцера Нацгвардії
Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови
Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя
На околиці Часового Яру ідуть бої. Росія стягує нові дивізії, щоб захопити місто до отримання Україною західної зброї На околиці Часового Яру ідуть бої. Росія стягує нові дивізії, щоб захопити місто до отримання Україною західної зброї