USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Кабмін встановив спеціальний прикордонний режим

Заборонено вільний в'їзд, перебування, проживання та пересування осіб у прикордонній смузі
кордон із Білоруссю
Українсько-білоруський кордон
Джерело: відкриті джерела

Кабінет міністрів України встановив спеціальний прикордонний режим і заборонив вільний в'їзд, перебування, проживання й пересування осіб у прикордонній смузі. Відповідне рішення сьогодні ухвалили на засіданні уряду. Про це заявив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

"На виконання закону від 24 лютого 2023 року "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту державного кордону України" внесено зміни до постанови "Про прикордонний режим", – йдеться в повідомленні.

Таким чином, установлено спеціальний прикордонний режим і заборонено вільний в'їзд, перебування, проживання, пересування осіб і провадження робіт, не пов'язаних з обороною чи охороною державного кордону, у межах земельних ділянок, які надано в постійне користування військовим частинам Державної прикордонної служби для будівництва, облаштування та утримання інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій.

Також визначено порядок видачі дозволів на в'їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу. 

Кордон із Білоруссю

Верховна Рада у лютому 2023 року більшістю голосів ухвалила закон, яким передбачено розширення смуги кордону України з Білоруссю та Росією до 2 км, її буде заміновано і там діятиме спеціальний режим.

Прикордонна смуга, як правило, – це 30–50 м на всіх ділянках держкордону, а з Росією та Білоруссю ця смуга буде до 2 км. Місцями може бути менше, це залежить від ландшафту та загрозливості напрямку.

Речник Держприкордонслужби Андрій Демченко раніше зазначав, що у цій двокілометровій смузі, де встановлюється спеціальний режим, ніхто не виселятиме місцевих мешканців, але будуть видаватися дозволи на переміщення та діяльність на цих ділянках.

Земельні ділянки вздовж цієї прикордонної смуги надаються військовим частинам Держприкордонслужби для облаштування інженерно-технічних та оборонних споруд.

Читайте також:
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди