USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

ГУР завершило масовану кібератаку на банки та урядові ресурси Росії – є результат

Атака тривала майже тиждень, вдалося вивести з ладу системи найбільших банків РФ
Кіберзлочинність

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Головне управління розвідки поінформувало про завершення масованої кібератаки на найбільші банки, урядові ресурси та соцмережі РФ. Атака тривала приблизно тиждень. Розвідці вдалося завдати суттєвої шкоди російським ресурсам, адже вони і досі не можуть відновити повноцінну роботу. Про це повідомляє hromadske з посиланням на джерела.

Зазначається, що українським хакерам вдалось уразити низку російських банків, зокрема ВТБ-Банк, Альфа Банк, СберБанк, Газпромбанк, "Дом. РФ" та Банк Росії. А останнього дня атаки вдалось уразити ресурси міноборони РФ, МВС та ФНС.

При цьому росіяни так і не змогли відновити належне функціонування банківських та платіжних систем, роботу мобільних операторів, соціальних мереж та інтернет-провайдерів.

Що цьому передувало

Тиждень тому кіберфахівці ГУР України атакували найбільші російські банки. Також під атаку потрапили платіжні сервіси, соціальні мережі, месенджери та розважальні ресурси. Під атакою опинилися Альфа Банк, СберБанк, Райффайзен Банк, ВТБ Банк, РСХБ Банк, Росбанк, Газпромбанк, Т-Банк, іБанк. Промсвязьбанк та Почта Банк.

Крім цього, були атаковані російська соцмережа VK, месенджер Discord, "Система швидких платежів" (СШП), Національна система платіжних карт (НСПК) та ресурс кіно та відеоперегляду Lampa.

Онлайн-сервіси фінансових установ по всій Росії перестали працювати або працювали з потугами. Через це клієнти і досі не можуть зайти в особисті кабінети, здійснити оплату послуг, сплатити за користування громадським транспортом та здійснити будь-які інші фінансові операції.

Раніше

5 червня в Росії також сталася масштабна DDoS-атака на державні установи та великі компанії. Тоді зник доступ до електронних сервісів сайту держпослуг, а також до послуг низки міністерств. Це робота української розвідки, повідомили джерела "Української правди".

Про відсутність доступу до мережі заявила "об’єднана авіабудівельна компанія". Було зафіксовано також збої в роботі серверів хмарного сховища РФ "гособлако".

Тоді припинив роботу "єдиний державний реєстр РАГС", а росіяни масово скаржилися на скасовані весілля. Також не працювали послуги деяких банківських установ, зокрема, СберБанка та Альфа Банка.

Читайте також:
"Лікарі без кордонів" заявили про вихід з РФ
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Путін збільшив чисельність російської армії: З грудня кількість солдатів зросте на 180 тисяч Путін збільшив чисельність російської армії: З грудня кількість солдатів зросте на 180 тисяч
ЄС продовжив індивідуальні санкції проти Росії ЄС продовжив індивідуальні санкції проти Росії