USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Героїчні операції на "Азовсталі" та евакуація вертольотів 24 лютого. Історії українських лицарів неба

Зараз гелікоптери є важливим елементом для проведення військових операцій у прифронтових зонах і не тільки
Український гелікоптер
Джерело: NYT

Перші удари, які завдавала Росія під час вторгнення в Україну 24 лютого, були націлені на аеродроми та авіаційні бази. Однак українські військові спланували, як зберегти авіацію неушкодженою. Про це йдеться в матеріалі The New York Times.

Український полковник на умовах анонімності розповів, що на момент російського вторгнення авіаційні бригади, які відповідають за вертолітну авіацію, були підготовлені до такого сценарію.

Військові прислухалися до попереджень Заходу про вторгнення РФ, що насувається, і були готові евакуювати свої основні бази та розосередити вертольоти й інженерні розрахунки з метою безпеки.

"У нас був певний план дій на випадок ракетного удару, наземного наступу, куди йти, які місця, де нас зустрінуть наші тилові підрозділи", – розповів він.

Таким чином українські вертольоти і літаки не були виведені з ладу в перші дні вторгнення.

Видання зазначає, що вертольоти залишаються важливим елементом для проведення військових операцій у прифронтових зонах і не тільки. NYT наводить як приклад героїчні операції українських військових на "Азовсталі", коли навколо заводу вже були зосереджені підрозділи ворожих військ.

"Критично важливо для української авіації те, що росіяни ніколи не забезпечували перевагу в повітрі над Україною завдяки її ефективним системам ППО. Обидві сторони продовжували літати на літаках і гелікоптерах, хоча й стали уникати проникнення вглиб території одна одної, побоюючись бути збитими. Одним із разючих винятків стала серія зухвалих польотів українських вертольотів на металургійний завод "Азовсталь" – останній оплот українських військ в обложеному Маріуполі", – ідеться в матеріалі.

"Це неможливо", – сказав полковник, згадуючи свою першу реакцію на план "Азовсталі". Він зазначає, що пілоти зголосилися добровольцями і їм вдалося непоміченими пролетіти близько 112 км контрольованою окупантами територією до заводу, доставивши боєприпаси та евакуювавши поранених.

"Перші вильоти були успішними, бо противник не міг уявити, що українці наважаться", – зазначає військовий. Після того, як вони зрозуміли, що ми робимо це, місії почали зазнавати втрат". Польоти припинилися після втрати трьох гелікоптерів, лише за кілька днів до виходу захисників "Азовсталі" із заводу.

Раніше

Британія може передати Україні свої ударні гелікоптери Apache AH64 E. Всього ЗСУ може отримати до чотирьох одиниць авіації.

 

Читайте також:
Військові зможуть визначати, хто отримуватиме виплати у разі їхньої смерті: Закон набув чинності Військові зможуть визначати, хто отримуватиме виплати у разі їхньої смерті: Закон набув чинності
РПЦ закликала до РПЦ закликала до "священної війни" в Україні: Як реагує УПЦ
Знущалися через сексуальну орієнтацію: Активісти розповіли, як росіяни катували представників ЛГБТК у Херсонській області Знущалися через сексуальну орієнтацію: Активісти розповіли, як росіяни катували представників ЛГБТК у Херсонській області
97% своїх повітряних атак цьогоріч Росія спрямувала на цивільні об'єкти, - Умєров 97% своїх повітряних атак цьогоріч Росія спрямувала на цивільні об'єкти, - Умєров