USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Fitch підтвердило рейтинг України на рівні СС, що є негативним показником

Аналітики очікують подальшої реструктуризації комерційного боргу України
економіка
Джерело: відкриті джерела

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній валюті на рівні CC, йдеться у пресрелізі агентства.

Зазначимо, що рівень СС вважається негативним показником і його надають компаніям або державам, які важко виконують свої фінансові зобов'язання.

Аналітики Fitch Ratings очікують подальшої реструктуризації комерційного боргу України до закінчення дворічної перерви у виплатах за єврооблігаціями 1 вересня 2024 року.

На їхню думку, якщо Україні не вдасться досягти єдиної комплексної реструктуризації боргу, можливо, через невизначеність, пов'язану з війною, виплати за єврооблігаціями можуть перенести, як це було в серпні 2022 року.

Рейтинг в національній валюті

Агентство підтвердило рейтинг CCС в національній валюті. Він означає, що Україна може зазнати труднощів при виплаті коштів за своїми боргами. Цей показник вважається трохи кращим, ніж СС.

Аналітики вважають, що внутрішній борг буде виключено з реструктуризації наступного року.

"Тим не менш рейтинг відображає все ще істотний кредитний ризик за боргом у національній валюті в довгостроковій перспективі, частково через невизначеність джерел фінансування протягом потенційно тривалого періоду дуже високого бюджетного дефіциту", – наголошується в заяві.

Прогнози щодо війни

Аналітики Fitch очікують, що війна триватиме до 2024 року в її нинішніх широких масштабах.

"На нашу думку, Україна все ще має деяку стратегічну військову перевагу, підкріплену твердою рішучістю і військовою підтримкою Заходу, але її контрнаступ поки що приніс обмежені результати, і в нашому сценарії перевага є недостатньою для рішучого досягнення цілей", – йдеться в документі.

Там також зазначили, що наразі немає політично обґрунтованих поступок, які могли б призвести до припинення війни шляхом переговорів, що може призвести до дуже затяжного конфлікту.

Крім того, там вважають, що в довгостроковій перспективі Україна і Росія дійдуть до певної форми врегулювання, але це буде скоріше "заморожений конфлікт", ніж стійка мирна угода.

Нагадаємо, сукупний державний (прямий і гарантований) борг України у жовтні порівняно з попереднім місяцем збільшився на 2,03%, або на 2,72 млрд доларів до рекордних 136,35 млрд доларів. 

Читайте також:
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16