USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Фінляндія оголосила пакет допомоги Україні на 188 млн євро: Країни підписали безпекову угоду

Протягом цього року Фінляндія планує виділити Україні ще щонайменше два пакети допомоги
Президент України Володимир Зеленський зустрівся з президентом Фінляндської Республіки Александром Стуббом
Президент України Володимир Зеленський зустрівся з президентом Фінляндської Республіки Александром Стуббом
Джерело: Офіс Президента

Сьогодні лідер України Володимир Зеленський підписав із президентом Фінляндії Александром Стуббом Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку. Про це глава української держави повідомив у Telegram.

"Сильний документ, що засвідчує готовність Фінляндії й надалі підтримувати Україну в боротьбі проти російської агресії. Фінляндія надаватиме довгострокову військову та фінансову допомогу, а також поглиблюватиме співпрацю з Україною в політичній, фінансовій, гуманітарній галузях та у сфері реформ. Допомагатиме Україні відбудовувати енергетичний сектор, оцінювати екологічні збитки, посилювати захист кордону й критичної інфраструктури, а також лікуватиме українських військових", – сказав Зеленський.

У документі зазначається, що Гельсінкі готують чотирирічний план підтримки, а також вивчають нові та інноваційні шляхи подальшого посилення своєї непохитної підтримки в наземній, повітряній, морській, кібернетичній, електромагнітній та космічній сферах, надаючи пріоритет ключовим потребам України у сфері оборони. Після затвердження цього чотирирічного плану Фінляндія також оголосить приблизну загальну вартість підтримки України зі свого боку у 2024 році.

Пакет допомоги

Гельсінкі анонсували передачу Україні 23-го пакета допомоги. Про це йдеться у тексті оприлюдненої безпекової угоди між Україною та Фінляндією.

"Фінляндія оголошує про надання 23-го пакета допомоги загальною відновлювальною вартістю 188 мільйонів євро. Таким чином, загальна вартість військової підтримки, наданої Україні з початку повномасштабної агресивної війни, наблизилася до 2 мільярдів євро", – йдеться в документі.

З урахуванням внеску Гельсінкі у розмірі 30 мільйонів євро у чеську ініціативу спільних закупівель артилерійських боєприпасів для України підтримка України з боку Фінляндії у 2024 році вже перевищує 400 мільйонів євро і збільшиться завдяки щонайменше двом подальшим пакетам протягом цього року.

Водночас, згідно з документом, протягом цього року Гельсінкі планують виділити Україні ще щонайменше два пакети допомоги.

Про що ще йдеться в угоді?

Документ укладений у межах Спільної декларації, яку ухвалили Україна та члени "Групи семи" у Вільнюсі 12 липня 2023 року.

Двостороння угода діє протягом десяти років з моменту її підписання та чітко закріплює конкретні компоненти безпекових зобов’язань, які Фінляндія надала Україні. Зокрема, документ визначає пріоритетні сфери двосторонньої безпекової співпраці – військової, політичної, фінансової та гуманітарної.

Особливу увагу в угоді приділено співпраці у сфері оборонної промисловості та підтримці високотехнологічного розвитку ОПК України, зокрема за рахунок інвестицій.

Учасники угоди спільно працюватимуть над захистом ІТ-інфраструктури від кібератак, підтримуючи розвиток та реформування архітектури безпеки та розвідки України, у тому числі з питань надання міжнародної технічної допомоги Україні. Також учасники займатимуться підготовкою українських експертів з кібербезпеки на основі стандартів ЄС у сфері ІТ-безпеки.

Фінляндія зобов'язується брати активну участь у багатонаціональних заходах щодо зміцнення оборонного сектора України, як-от коаліції спроможностей Контактної групи з питань оборони України. Фінляндія вже приєдналася до артилерійської коаліції та коаліції з розмінування як офіційний учасник і також вивчає можливості взяти участь в інших коаліціях з огляду на свої можливості та військові потреби України.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат