USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Експерт пояснив, чому G20 не здатна об’єднатися для розв'язання складних питань

У політиків саміту немає абсолютно спільної позиції
Ігор Чаленко
Ігор Чаленко
Джерело: UWN

"Велика двадцятка" не здатна об’єднатися для розв'язання складних питань. Чому цього не може бути, в ефірі каналу UWN пояснив голова Центру аналізу і стратегій Ігор Чаленко.

"Ця декларація з 83 пунктів, попри те, що в ній одразу вказується, що тема війни в Україні – для економіки. І тому лідери не можуть вирішувати, але констатують факт, на який має поганий економічний вплив війна в Україні, але з усім тим тема війни в Україні одразу після преамбули стояла. По-друге, цікавий момент, що найперший пункт, який стосується України, вони констатують, що всі країни – члени G20 лишаються на своїх позиціях, виходячи з голосування за резолюцію ООН від березня 22-го року по Україні і на річницю широкомасштабного вторгнення. Тобто G20 у своїй же декларації прямо вказали, що на тему України в них немає абсолютно спільної позиції", – сказав Чаленко.

І додав, що тоді, коли складали відповідний текст декларації проєкту декларації, політики констатували: наприклад, війна в Україні, війна географічно, тобто так, бо "почни якось давати оцінку – заблокують Росія і Китай".

"Тобто ми побачили, що G20 показала, що не мають цієї спільної думки, але водночас завдяки тому, що були згадані резолюції ООН одразу до пояснень G20, як вони собі бачать стосовно "зернової угоди" і так далі, то я все-таки хочу акцентувати: навіть так західні країни змогли протиснути правильну констатацію, наскільки можливо в межах G20, але, звичайно, можна було б набагато більше. Взагалі я б хотів, щоб G20 стала чи G19, бо Росію могли б виключити за аналогією з тим, як же G8 стало G7 у 2014-му році через анексію Криму, але зрозуміло, що цього не буде", – зауважив голова Центру аналізу і стратегій.

Новини за темою: Волківський: Наступний саміт G20 у Бразилії може відвідати Путін, а доля України невідома

Чаленко разом з тим згадав і про єдиний найбільший мінус в цій декларації.

"Усе-таки вказав на "зернову угоду", там це дійсно проблема, бо чомусь робили, що ніби її основний акцент – це поставка російського збіжжя у світі, а потім вже тема України і безпеки доставлення з українських чорноморських потів. Знаєте, це трошечки неправильне трактування і тут – зрада, це дійсно зрада. Те, що відбувається в Чорноморському регіоні, є причинно-наслідкові певні моменти, цей ланцюг не можна розірвати, очевидно, що треба говорити прямо: хто це робить – Російська Федерація", – резюмував експерт.

Що передувало?

9 вересня стало відомо, що країни "Великої двадцятки" опублікували спільне комюніке, в якому згадали про війну в Україні. Про це пише The Hindustan Times із посиланням на текст підсумкової декларації саміту G20.

"Щодо війни в Україні, нагадуючи про дискусію на Балі, повторили наші національні позиції та резолюції, ухвалені в Раді Безпеки ООН і Генеральній Асамблеї ООН, і зауважили, що всі держави повинні діяти відповідно до цілей і принципів Статуту ООН у всій його повноті. Відповідно до Статуту ООН, усі держави мають утримуватися від загрози силою або її застосування з метою захоплення територій проти територіальної цілісності, суверенітету чи політичної незалежності будь-якої держави", – йдеться у декларації.

Новини за темою: Саміт лідерів G20: Індія покликала Путіна, Зеленського серед запрошених немає

Нагадаємо, у столиці Індії Нью-Делі 9–10 вересня проходить 18-й саміт G20 найбільших економік світу. Це перша в історії групи зустріч лідерів, що проходить в Індії та в Південній Азії загалом.

Читайте також:
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот
Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен