USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Економіка України зросла на 19,5% у річному вимірі, – Держстат

Якщо порівняти з попереднім кварталом, реальний ВВП у другому кварталі 2023 року збільшився на 0,8%
Економіка
Джерело: відкриті джерела
Реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) України в другому кварталі 2023 року зріс на 19,5%, якщо порівняти з аналогічним періодом 2022 року. Таку оперативну оцінку опублікувала Державна служба статистики.

Водночас, якщо порівняти з попереднім кварталом, реальний ВВП у другому кварталі 2023 року збільшився на 0,8%. Це з урахуванням сезонного фактора, зазначили в Держстаті.

Прогноз від Світового банку

Валовий внутрішній продукт України після падіння на 29,2% торік цьогоріч зросте на 0,5%. Такий прогноз раніше оприлюднив Світовий банк.

Варто зазначити, що у січні цього року Світовий банк очікував швидшого зростання: на 3,3% у 2023 році й на 4,1% – у 2024-му.

"Хоча економічні збитки, яких зазнала Україна внаслідок вторгнення, величезні, розблокування українських портів у Чорному морі, відновлення торгівлі зерном, а також суттєва підтримка донорів допомагають підтримувати економічну активність цього року", – йдеться в оновленому Економічному огляді регіону.

Чому ріст ВВП важливий?

Валовий внутрішній продукт – це загальна грошова вартість товарів, які вироблені на території країни, та їхня ціль – не складування чи обмін, а продаж, пояснює економічне видання. ВВП не показує якість життя в країні, не враховує тіньову частину економіки та взагалі дуже критикується економістами минулого та сучасності. Водночас валовий внутрішній продукт нині є найпоширенішим та універсальним показником для виміру економіки. 

Якщо спостерігається зростання ВВП – економіка здорова та розвивається, якщо видно падіння – це може бути показником того, що економіка перебуває в стадії рецесії або економічного спадання.

Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
Бій Усик - Ф'юрі: За контрактом, Ф'юрі має пожертвувати понад мільйон доларів зі свого заробітку Україні на тлі війни Бій Усик - Ф'юрі: За контрактом, Ф'юрі має пожертвувати понад мільйон доларів зі свого заробітку Україні на тлі війни
Ірландія скорочує виплати біженцям з України Ірландія скорочує виплати біженцям з України
Замах на Роберто Фіцо: Прем'єр Словаччини – у стабільному стані. Оновлено Замах на Роберто Фіцо: Прем'єр Словаччини – у стабільному стані. Оновлено