USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Економіка України зросла на 19,5% у річному вимірі, – Держстат

Якщо порівняти з попереднім кварталом, реальний ВВП у другому кварталі 2023 року збільшився на 0,8%
Економіка
Джерело: відкриті джерела
Реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) України в другому кварталі 2023 року зріс на 19,5%, якщо порівняти з аналогічним періодом 2022 року. Таку оперативну оцінку опублікувала Державна служба статистики.

Водночас, якщо порівняти з попереднім кварталом, реальний ВВП у другому кварталі 2023 року збільшився на 0,8%. Це з урахуванням сезонного фактора, зазначили в Держстаті.

Прогноз від Світового банку

Валовий внутрішній продукт України після падіння на 29,2% торік цьогоріч зросте на 0,5%. Такий прогноз раніше оприлюднив Світовий банк.

Варто зазначити, що у січні цього року Світовий банк очікував швидшого зростання: на 3,3% у 2023 році й на 4,1% – у 2024-му.

"Хоча економічні збитки, яких зазнала Україна внаслідок вторгнення, величезні, розблокування українських портів у Чорному морі, відновлення торгівлі зерном, а також суттєва підтримка донорів допомагають підтримувати економічну активність цього року", – йдеться в оновленому Економічному огляді регіону.

Чому ріст ВВП важливий?

Валовий внутрішній продукт – це загальна грошова вартість товарів, які вироблені на території країни, та їхня ціль – не складування чи обмін, а продаж, пояснює економічне видання. ВВП не показує якість життя в країні, не враховує тіньову частину економіки та взагалі дуже критикується економістами минулого та сучасності. Водночас валовий внутрішній продукт нині є найпоширенішим та універсальним показником для виміру економіки. 

Якщо спостерігається зростання ВВП – економіка здорова та розвивається, якщо видно падіння – це може бути показником того, що економіка перебуває в стадії рецесії або економічного спадання.

Читайте також:
Окупанти атакують Україну дронами з пінопласту та фанери Окупанти атакують Україну дронами з пінопласту та фанери
У Парижі стартувала Олімпіада. Церемонію вперше провели на воді. Заворожуючі фото У Парижі стартувала Олімпіада. Церемонію вперше провели на воді. Заворожуючі фото
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
Завдали майже 12 млн грн збитків державному енерговиробнику: Підозри отримали троє експосадовців Завдали майже 12 млн грн збитків державному енерговиробнику: Підозри отримали троє експосадовців