USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

На відновлення України знадобиться понад 400 млрд доларів, ВВП цьогоріч зросте на 0,5%, – Світовий банк

На жаль, прогноз Світового банку щодо нашої держави погіршився
руйнування

Ілюстративне фото

Джерело: DW

ВВП України після падіння на 29,2% торік цьогоріч зросте на 0,5%. Такий прогноз оприлюднив Світовий банк.

Варто зазначити, що у січні цього року Світовий банк очікував швидшого зростання: на 3,3% у 2023 році й на 4,1% – у 2024-му.

"Хоча економічні збитки, яких зазнала Україна внаслідок вторгнення, величезні, розблокування українських портів у Чорному морі, відновлення торгівлі зерном, а також суттєва підтримка донорів допомагають підтримувати економічну активність цього року", – йдеться в оновленому Економічному огляді регіону.

Раніше

На відновлення власної економіки від наслідків війни Україні доведеться витратити 411 млрд доларів. Сума у 2,6 раза перевищує очікуваний ВВП України у 2023 році, повідомляє Reuters із посиланням на дані Світового банку.

Зокрема, Україні потрібно 14 млрд доларів для критичних і пріоритетних інвестицій у реконструкцію та відновлення у 2023 році. Для цього знадобиться 11 млрд доларів фінансування на додаток до того, що передбачено у бюджеті України на цей рік.

Майже 22% потреб припадає на транспорт, на житло – 17%, енергетику – 11% та сільське господарство – 7%. Найбільше пропорційне зростання відбулося в енергетиці. Тут збитки, за даними Світового банку, вп'ятеро перевищили рівень червня 2022 року.

Серйозні зміни щодо фінансування відновлення інфраструктури відбулися в прифронтових регіонах, таких як:

  • Донецька область;
  • Харківська область;
  • Луганська область;
  • Херсонська область.

Зазначається, що ці регіони із жовтня 2022 року знаходяться під потужними ракетними ударами з боку РФ.

При цьому віцепрезидентка Світового банку по Європі та Центральній Азії Анна Б'єрде високо оцінила стійкість та рішучість України у вирішенні невідкладних завдань щодо відновлення та реконструкції.

"Продовження підтримки України – це інвестиції як у країну, так і у світову економіку. Підтримка партнерів розвитку для державних інвестицій має бути доповнена значними приватними інвестиціями, щоб збільшити доступне фінансування для відновлення", – сказала вона.

Відбудова Київщини. З чого почнеться?

В рамках ініціативи з підтримки України запустили напрям "Відбудова України", який передбачає відновлення будинків, які зазнали пошкоджень від бойових дій. Перший етап – відбудують 18 будинків у Київській області. Про це повідомила пресслужба Міністерства цифрової трансформації.

Зазначається, що на першому етапі відбудують будинки в Ірпені, Бородянці, Гостомелі, а також у селах Бузове та Мила Дмитрівської територіальної громади – у власне житло зможуть повернутися 4237 українців.

Для цього потрібно 719 млн гривень. United24 вже зібрала понад 504 мільйони гривень. Частково відбудову фінансуватимуть з державного бюджету та внесків мешканців. На деяких обʼєктах вже розпочато роботи з демонтажу та перші етапи відбудови.

Перші будинки для відбудови були обрані спеціальною міжвідомчою комісією. А звернення на відновлення будинків було подано на розгляд від Київської обласної військової адміністрації.

Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков уточнив, що за кошти, зібрані через United24, будуть відновлюватися спершу багатоквартирні будинки, які були частково пошкоджені.

В Ірпені також відбудують стадіон "Чемпіон". За це на себе відповідальність взяв футболіст та амбасадор United24 Андрій Шевченко.

Читайте також:
Повернення українських чоловіків додому: Які країни погодились. Оновлено Повернення українських чоловіків додому: Які країни погодились. Оновлено
64% українців вважають демократію найкращою системою правління, – опитування 64% українців вважають демократію найкращою системою правління, – опитування
Європарламент відмовився визнавати Путіна легітимним президентом РФ Європарламент відмовився визнавати Путіна легітимним президентом РФ
Слідом за Польщею у Литві допустили, що допоможуть  Україні повернути чоловіків призовного віку Слідом за Польщею у Литві допустили, що допоможуть Україні повернути чоловіків призовного віку