USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Доктрина України-переможниці: Рябикін розповів, яким буде документ та що вже зроблено

Майбутня доктрина – фундаментальний документ, програма розвитку нашої країни в усіх галузях, зазначає чиновник
Олексій Рябикін_2
Радник заступника голови ОП Олексій Рябикін в ефірі медіапроєкту Ukraine World News
Джерело: UWN

Майбутня доктрина України – фундаментальний документ, програма розвитку нашої країни в усіх галузях в найближчі роки. Відтак, якість цього документу – найперша задача і відповідна робота вже проводиться по галузях в усіх міністерствах і відомствах, місцевих адміністраціях, в органах місцевого самоврядування. Про це розповів в ефірі UWN радник заступника керівника Офісу президента України Олексій Рябикін.

"По суті війна – це такий період, який обнулив усі наші попередні стратегії, бачення. І вже зараз постає питання: якою буде Україна? Яким буде наше суспільство після війни? Як ми будемо розвиватися? Власне, на ці запитання і має відповісти українська доктрина. Це фундаментальний документ, програма розвитку нашої країни в усіх галузях. Це відповідь на те, що ми можемо запропонувати глобальному світу, де Україна посідає своє місце", – зазначив Рябикін.

Радник наголосив: вже зараз можна сказати, що Україна – це країна, яка має лідерство у безпеці, незламності, сміливості. Разом з тим, додає він, українська доктрина матиме п'ять фундаментальних орієнтирів.

Що ж зараз вже зроблено?

Рябикін пояснив, що наразі відповідна робота проводиться по галузях в усіх міністерствах і відомствах, місцевих адміністраціях, в органах місцевого самоврядування. Такі пропозиції до "дорожньої карти" мають бути викладені в доступній для громадського ознайомлення формі. 

"До цієї роботи підключені усі можливі майданчики. Повторюся – це фундаментальний документ, підхід до нього має бути надзвичайно відповідальним і серйозним. Тому якість цього документа – це найперша задача. Відповідно, робота ведеться, серйозна, кропітка. І я впевнений, що в найближчому майбутньому президент України здійснить презентацію цього документа. Далі – він буде обговорюватися в усіх населених пунктах нашої країни для того, аби цей документ отримав якнайширшу суспільну підтримку", – підсумував радник заступника керівника Офісу президента.

Орієнтири доктрини для України

У червні президент Володимир Зеленський запропонував до національного обговорювання основні орієнтири майбутньої української доктрини, яка визначить пріоритети майбутньої трансформації країни. Глава держави зауважив, що п'ять основних орієнтирів для української доктрини для обговорення є такими:

  1. Філософія перемоги України: звільнення від російської окупації всієї української території, відновлення суверенітету України у межах міжнародно визнаних державних кордонів без будь-яких обмежень суверенних прав, а також повернення всіх полонених і депортованих.
  2. Глобальність української безпеки: Україна має бути співтворцем, учасником та гарантом міжнародної безпеки.
  3. Політика героїв: воїни, які захочуть продовжити служити Україні та українському народу, мають бути впевнені, що в держави буде такий запит. Україна потребує інтеграції ветеранів у суспільне та економічне життя. Українська політика Героїв потребує реального національного стандарту безбар’єрності в містобудуванні, публічному і соціальному просторі, освітній системі, бізнес-середовищі.
  4. Політика справедливості: державні інституції, зокрема правоохоронні та судові, повинні пройти трансформацію, яка убезпечить суспільство від несправедливості. РНБО запропонувала посилити відповідальність суддів та інших працівників в органах судової влади за злочини у сфері правосуддя та корупції, зробити перевірку доброчесності суддів жорсткішою.
  5. Трансформація за 10 років: нова зовнішня політика, нова економіка, нові відносини між державою і суспільством, розвиток всіх українських територій, освіта та наука, культура як передумова та підсумок трансформації, рівень безпеки та свободи в Україні.

Хто визначатиме, якою буде доктрина для України

Президент додав, що якою бути Україні-переможниці, "визначимо всі разом, так само як разом захищаємо свободу і незалежність". А тому Зеленський пропонує на загальнонаціональному рівні обговорити основи, основні орієнтири майбутньої української доктрини.

Читайте також:
Нова доктрина: Шмигаль чекає від усіх міністрів дорожні карти Нова доктрина: Шмигаль чекає від усіх міністрів дорожні карти