USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55
Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

До кінця року в Україні затвердять нову концепцію стратегії судової реформи, – представниця ОП

Дія попередньої концепції завершилася у 2023 році
суд
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

В Україні розробили нову концепцію стратегії судової реформи на 2024–2027 роки. Про це повідомила заступниця керівника Офісу президента Ірина Мудра, передає "Інтерфакс-Україна".

Дія попередньої концепції завершилася у 2023 році.

За словами Мудрої, новий документ планують затвердити до кінця року.

"Наразі вислали всім органам суддівського управління, Верховному суду, нашим міжнародним партнерам, громадянському суспільству, які дотичні. Очікуємо від них зворотного зв'язку. За результатами зробимо публічне обговорення. Я хочу, щоб воно було максимально відкритим: почути і врахувати думку всіх, щоб потім не критикували", – заявила вона.

Одним із пріоритетів посадовиця назвала заповнення вакансій суддів, зокрема доукомплектування Конституційного суду і Верховного суду, а також удосконалення роботи Вищої ради правосуддя (ВРП), Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) щодо оцінки суддів.

Мудра додала, що на сьогодні відбуваються конкурси на посади в різних інстанціях судів, проте нестача суддів колосальна.

В Україні за 2023 рік значно зросла кількість судових справ

Варто нагадати, що в Україні за минулий рік було зафіксовано 3 157 293 судові розгляди. Це в півтора раза більше, ніж у 2022-му. Найбільший приріст спостерігається серед адміністративних і цивільних справ.

У судах найчастіше розглядали справи щодо боргів за комуналку – 321 тисяча та розірвання шлюбу – 121 тисяча. Загалом суди за комуналку є багаторічним впевненим лідером серед усіх судових процесів. Понад 80 тисяч цивільних справ – це суди за кредитами.

Щодо адміністративних справ, то у 2023-му найчастіше до суду зверталися щодо пенсій – близько 319 тис. При цьому 10% усіх адміністративних справ стосувалися позовів щодо пенсійного страхування чорнобильців.

Читайте також:
До суду направили справу ексгенерала СБУ, якого звинувачують у шахрайстві та зловживанні службовим становищем До суду направили справу ексгенерала СБУ, якого звинувачують у шахрайстві та зловживанні службовим становищем
Завдяки Кримській платформі вдалося повернути увагу світу до окупації Криму, – Зеленський Завдяки Кримській платформі вдалося повернути увагу світу до окупації Криму, – Зеленський
Саміт Кримської платформи: Які заяви зробили Литва, Хорватія та Латвія Саміт Кримської платформи: Які заяви зробили Литва, Хорватія та Латвія
Україна налаштована на співпрацю з МВФ і готова створити новий суд Україна налаштована на співпрацю з МВФ і готова створити новий суд