USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Для конфіскації активів РФ на користь Україні потрібні рішення Європейського суду з прав людини, – суддя ЄСПЛ

Якщо є відповідні рішення, то це означає юридичне підґрунтя для ухвалення рішень про підтримку України, зокрема й військову
активи РФ
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Європейський суд з прав людини ухвалює рішення, які важливі західним країнам і які відкривають шлях для вагомих кроків, в тому числі конфіскації російських активів на користь Україні. Про це під час інтерв'ю "РБК-Україна" зазначив суддя Європейського суду з прав людини від України Микола Гнатовський.

Посадовець нагадав, що головними союзниками України є європейці, західні держави в широкому сенсі слова, які керуються верховенством права. А також ухвалюють рішення, чи підтримувати Україну, як та які дії вживати.

Гнатовський пояснив: якщо є відповідні рішення ЄСПЛ, то це означає юридичне підґрунтя для ухвалення рішень про підтримку України, зокрема військову.

"Безпосередньо Європейський суд з прав людини про це не говорить, але це основа. Держави ухвалюють рішення, пов'язані з заморожуванням та арештом російських активів і використанням їх для підтримки України. Рішення сприяють створенню юридичної бази, без якої європейські держави далеко не підуть", – розповів суддя.

І вже тоді, коли держави мають цю основу, то почуваються впевненіше, каже Гнатовський. Адже завжди можна пояснити свої дії тим, що необхідно відновити міжнародне право: мовляв, "його порушення констатоване компетентним міжнародним судом, в цьому випадку – ЄСПЛ".

Новини за темою: Росія має сплатити Україні 486 млрд доларів за завдані збитки: Заява G7

Заморожені активи РФ

Зазначимо, що загальна сума російських активів, заморожених Заходом, становить близько 300 мільярдів доларів. Дві третини заморожених активів знаходяться на території Європейського Союзу. І більша їхня частина належить бельгійському кліринговому центру Euroclear.

У травні Рада Європейського Союзу схвалила використання доходів від заморожених активів Центрального банку Росії на користь України.

Також країни "Великої сімки" створюють фонд для підтримки України, використовуючи доходи від заморожених російських активів. Все це відбувається під егідою міжнародної організації, наприклад, Світового банку.

Втім, ЄС наразі не ухвалив рішення про конфіскацію російських активів на користь України. 

Читайте також:
ЗСУ могли уразити на аеродромі ЗСУ могли уразити на аеродромі "Борисоглєбськ" рідкісні авіаційні боєприпаси
За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні
Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця
Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід