USD
НБУ
39.57
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.16
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 5 5 3 4 0 (+920)
USD
НБУ
39.57
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.16
Готівка
42.85

Діти війни в майбутньому будуть більш психологічно стійкішими, – психологиня

Багато залежить від того, як війну показують батьки
діти війна

Українські діти

Джерело: відкриті джерела

Українські діти, які нині переживають війну, в майбутньому будуть більш психологічно стійкішими. Про це в ефірі UWN розповіла психологиня Ольга Голубицька.

Вона пояснила: вся річ у тому, що в майбутньому у таких дітей "буде більше адаптаційних навичок. Зараз вони змушені весь час шукати варіанти, дорослі змушені шукати варіанти, то діти можуть більше адаптивно підходити до складнощів в житті, інакше їх сприймати, інакше проживати".

Втім, багато залежить від того, як війну показують батьки дітям. Тому що, навіть, якщо батьки щось не показують чи не розповідають дітям – все одно саме ці події впливають досить негативно на дитячу психіку.

Тож, як необхідно говорити з дитиною про війну, аби не зашкодити її психологічному стану?

Голубицька пояснює: в першу чергу – це має бути дуже чесно для дитини.

"Гірше, якщо вона відчуває, що її обманюють. Бо є частина батьків, які намагалися щось приховувати (я зараз говорю не про дошкільний вік, коли діти ще в садочку і в них трошки інший склад сприйняття реальності, а про шкільний вік). То з дітьми шкільного віку треба бути досить чесними. Але коли ви говорите якусь інформацію чесно, то вона має бути коректно сказана дитині, без якихось дуже бурхливих емоцій, для того, щоб дитина могла її сприйняти", – додала Голубицька.

Так, наприклад, зараз відбуваються військові дії. Діти в цей момент, дуже уважно стежать за обличчями дорослих людей, і якщо обличчя не співпадає з тим, що говорить доросла людина, то дитина не вірить і починає себе винуватити, "це я щось роблю не так, я погано поводжу себе, що зі мною не так", насамкінець відзначила психологиня.

В Україні станом на ранок 26 лютого внаслідок повномасштабної збройної агресії Росії, за офіційною інформацією ювенальних прокурорів, загинула 461 дитина, щонайменше 927 – поранені.

За даними правозахисниці та юристки Регіонального центру прав людини Катерини Рашевської, у Росії вже передали в сім'ї 400 депортованих українських дітей. У більшості випадків росіяни змінили їхні персональні дані, тож ідентифікувати їх уже неможливо. 

Офіційно Міністерство оборони РФ повідомляє про понад 300 тисяч депортованих дітей. У Держдепі США говорили про 260 тисяч. Українській владі поки вдалося ідентифікувати 13,8 тисячі таких дітей. А повернути додому – 125.

Читайте також:
"Коаліція дронів": Латвія відправить Україні першу велику партію безпілотників
Україна внаслідок обстрілів РФ за місяць втратила 7 ГВт енергогенерації – це гігантський обсяг, – Галущенко Україна внаслідок обстрілів РФ за місяць втратила 7 ГВт енергогенерації – це гігантський обсяг, – Галущенко
16-річний школяр із Вінниччини виготовляє дрони та павербанки для військових 16-річний школяр із Вінниччини виготовляє дрони та павербанки для військових
Зеленський підписав закон про мобілізацію Зеленський підписав закон про мобілізацію