USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Фільтрація для українців: В російському аеропорту "Шереметьєво" за рік померли четверо українців

Для проходження фільтрації люди змушені стояти в чергах по 15–27 годин
аеропорт Шереметєво
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Через систему фільтрації в московському аеропорту "Шереметьєво" лише цього року померли четверо громадян України, які не витримали довгого стояння в чергах. Про це інформує Східна правозахисна група.

"У російському аеропорту "Шереметьєво" у 2024 році померло вже четверо громадян України. За повідомленнями місцевих джерел, через незручне розташування фільтраційного центру для громадян України утворюються черги, в яких доводиться стояти від 15 до 27 годин залежно від рейсу, де є громадяни України", – зазначається в повідомленні.

Йдеться про осіб, які прилітають до РФ з інших країн, щоб звідти потрапити на окуповану територію.

Наголошується, що практично 60–70% громадян України депортують, не даючи їм можливості проїхати на окуповану територію. Для проходження фільтрації люди змушені стояти в чергах по 15–27 годин.

"Джерела, які пройшли таку фільтрацію, повідомили, що як мінімум четверо громадян України померли, перебуваючи в такій черзі. Усі вони були людьми похилого віку", – зазначили в Східній правозахисній групі.

Нагадаємо, Росія закрила свої кордони для українців, які їдуть у державу з третіх країн. Таким рішенням агресор зупинив проїзд наших громадян на окуповані території – відтепер дістатися у Маріуполь, Донецьк, Бердянськ та інші захоплені міста наземним шляхом неможливо. Залишився єдиний варіант – їхати у країну, в якої є авіасполучення з Росією, звідти летіти у московський аеропорт "Шереметьєво", там проходити фільтрацію, і, якщо пощастить – сідати на автобус до українських міст.

Як відбувається фільтрація?

Раніше радник мера Маріуполя Петро Андрющенко повідомляв, що після прильоту всіх українців на паспортному контролі відокремлюють та збирають в буферній зоні. У людей забирають паспорти та видають міграційні анкети. Потім кожного громадянина України викликає ФСБ на співбесіду. Також у всіх беруть відбитки пальців, забирають телефони та ноутбуки для перевірки, кожного – фотографують.

Людей, які проходять фільтрацію, повертають на паспортний контроль. Тих, у кого є діти, пропускають першими, і це займає близько чотирьох-п'яти годин. Найретельніше перевіряють чоловіків. Весь цей час неможливо ані купити їжу, ані вийти за територію буферної зони. Є лише туалети та кулер з водою.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі