USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35
Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

ДБР викрило схему заволодіння нерухомістю "Київміськбуду" на 282 млн гривень

У фігурантів вже провели 29 обшуків
єОселя житло будинок
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Про підозру повідомили учасникам схеми незаконного привласнення нерухомості "Київміськбуду" вартістю понад 282 млн гривень. Про це повідомляє Державне бюро розслідування.

Схему нібито організував власник одного з підприємств-управителів фонду фінансування будівництва та директор компанії, через яку здійснювали оплату купівлі нерухомості. "Учасники оборудки підробляли документи та без відома забудовника здійснили продаж майнових прав на об’єкти нерухомості на підконтрольних осіб. Загальна сума збитків, які були завдані ПрАТ "ХК "Київміськбуд", перевищує 282 млн гривень", – вважають правоохоронці.

У фігурантів вже провели 29 обшуків, вилучили електронні носії інформації, мобільні телефони та документи.

Про підозру повідомили організатору схеми в організації протиправного заволодіння майном, що спричинило тяжкі наслідки, несанкціонованому розповсюдженні інформації з обмеженим доступом (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 206-2, ч. 1 ст. 361-2 КК України); директору підприємства, через яке здійснювали оплату купівлі нерухомості, – у пособництві протиправному заволодінні майном (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 206-2 КК України).

Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін до 10 років.

Суд застосував до організатора схеми запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави в розмірі 282,6 млн гривень. Наразі вирішується питання про застосування запобіжних заходів іншим підозрюваним.

Також викрили працівника податкової служби та співробітника держбанку, які надавали фігурантам злочинної схеми інформацію щодо низки товариств. "Зокрема, номери, дати відкриття та закриття рахунків, інформацію щодо реєстрації платника податку на додану вартість та єдиного соціального внеску, інформацію про місце обліку, стан рахунків, рух коштів по них та інше", – зазначають у ДБР.

Працівнику податкової служби повідомлено про підозру в несанкціонованих діях з інформацією, що обробляється в електронно-обчислювальних машинах, вчинених повторно, та несанкціонованому збуті або розповсюдженні інформації з обмеженим доступом (ч. 2 ст. 362, ч. 1 ст. 361-2 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін до трьох років.

Водночас співробітнику держбанку повідомлено про підозру в несанкціонованому збуті або розповсюдженні інформації з обмеженим доступом (ч. 1 ст. 361-2 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін до двох років.

Порятунок "Київміськбуду" 

"Київміськбуд" вже представив у КМДА проєкт поетапного плану збільшення статутного капіталу компанії. Проєкт передбачає додаткове вливання грошей в компанію з боку поточних акціонерів. Найбільший – київська громада, яка володіє 80% акцій компанії. Якщо ухвалять саме таке рішення, то це дозволить розв'язати питання з недобудовами, але буде воно нешвидким. 

Нині завершення будівництва чекають 120 будинків і 27 тисяч громадян. Це інвестори "Київміськбуду" та "Укрбуду", у яких укладені договори на купівлю майнових прав або квартир. 

"Київміськбуд" – найбільший забудовник столиці, його основний акціонер – територіальна громада Києва в особі Департаменту комунальної власності КМДА з часткою 80%. Корпорація ще у 1994 році була перетворена на державну комунальну холдингову компанію.

Читайте також:
Кабмін змінив умови програми Кабмін змінив умови програми "єОселя"
В Україні до 2026 року побудують 45 нових готелів В Україні до 2026 року побудують 45 нових готелів
Мати заступника начальника Полтавського ТЦК купила квартиру майже за 2 млн гривень Мати заступника начальника Полтавського ТЦК купила квартиру майже за 2 млн гривень
Всі Герої України отримають житло: Зеленський підписав указ Всі Герої України отримають житло: Зеленський підписав указ