USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Данія відкрила для України спеціальний фонд на суму 133 мільйони доларів

Спеціальний інвестфонд, створений для України, буде фінансувати проєкти із залученням найкращих данських технологій та інноваційних рішень
Данія Україна
Джерело: відкриті джерела

У Данії запустили спеціальну програму інвестиційного фонду для України на загальну суму в 1 млрд данських крон, що становить приблизно 133 млн доларів. Про це заявили в межах Українського інвестиційного форуму у Копенгагені, який відкрила напередодні перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко.

За її словами, Данія є одним із лідерів щодо фінансової допомоги Україні.

"З початку повномасштабного вторгнення загальна військова підтримка склала 1,4 млрд доларів, а загальна гуманітарна допомога, в тому числі макрофінансова – 212 млн. Спеціальний інвестфонд, створений для України, буде фінансувати проєкти із залученням найкращих данських технологій та інноваційних рішень і буде доступний як для державного, так і для приватного секторів", – зазначила міністерка.

Також у межах форуму оголосили про затвердження фінансування для двох пілотних проєктів у сфері сільського господарства та агроперероблення. Йдеться про постраждалі компанії південного регіону – "Нібулон", якому дадуть кредит на 25 млн євро, та "Агрофьюжн" – 15 млн євро. Також кредити нададуть агрокомпаніям, розташованим біля лінії фронту в Миколаєві, які відновлюватимуть зруйновані виробничі потужності, закуповуючи обладнання у данських експортерів.

Новини за темою: В Україні у межах розмінування обстежили понад 160 тис. га земель сільгосппризначення, - Мінекономіки

"Нас цікавлять данські технології і ми бачимо велику перспективу у застосуванні та розміщенні данських компаній в Україні у пріоритетних галузях. Зокрема, це відновлювальна енергетика, будівельні матеріали, технології відновлення комунального господарства, а також оборонні технології та технології подвійного призначення", – розповів заступник міністра економіки Олександр Грибан.

Водночас данський уряд планує суттєво збільшити ліміти й розширити програму фінансової допомоги для України.

"Не потрібно чекати, поки війна припиниться. Ми хотіли б залучити данський бізнес на ранніх стадіях відбудови України. Ми маємо підтримувати українську економіку", – додав міністр підприємництва Данії Мортен Бьодсков.

Нагадаємо, в березні уряд Данії та парламентська більшість погодили створення фонду для цивільної, військової та економічної допомоги Україні. Його розмір складатиме 7 млрд данських крон (1 млрд доларів).

Новини за темою: Данія і Норвегія передадуть Україні вісім тисяч 155-мм артилерійських боєприпасів
Читайте також:
РПЦ закликала до РПЦ закликала до "священної війни" в Україні: Як реагує УПЦ
Знущалися через сексуальну орієнтацію: Активісти розповіли, як росіяни катували представників ЛГБТК у Херсонській області Знущалися через сексуальну орієнтацію: Активісти розповіли, як росіяни катували представників ЛГБТК у Херсонській області
97% своїх повітряних атак цьогоріч Росія спрямувала на цивільні об'єкти, - Умєров 97% своїх повітряних атак цьогоріч Росія спрямувала на цивільні об'єкти, - Умєров
Понад 50 тисяч осіб в Україні вважаються зниклими безвісти Понад 50 тисяч осіб в Україні вважаються зниклими безвісти