USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Чи загрожує Україні "другий Чорнобиль" та "друга Фукусіма". Професор Железняк назвав сценарії вірогідного теракту росіян на ЗАЕС

Марк Железняк_2
Професор Інституту радіоактивності довкілля Фукусімського університету Марк Железняк в ефірі медіапроєкту Ukraine World News
Джерело: скріншот

Президент України Володимир Зеленський у четвер, 22 червня, заявив, що російські окупанти розглядають варіант організації теракту на Запорізькій атомній електростанції. Через три дні начальник ГУР Кирило Буданов зазначив, що росіяни завершили підготовку до теракту. І додав, що ситуація ніколи не була такою серйозною, як зараз. Про все, що відбувається навколо ЗАЕС, Україна вже попередила закордонних партнерів. 

Якими можуть бути сценарії теракту на Запорізькій атомній електростанції? Наскільки серйозними будуть наслідки? Що варто знати про ситуацію загалом? Про це в рамках проєкту "Інтерв'ю без кордонів" на медіапроєкті UWN розповів професор Інституту радіоактивності довкілля Фукусімського університету Марк Железняк. 

Влітку минулого року ситуація була набагато небезпечнішою

Ризики дуже знизилися. Тоді працювало кілька блоків, а зараз вони всі вимкнені, п'ять блоків перебувають у холодній зупинці, один блок перебуває у гарячій зупинці. Це означає, що там, де холодна зупинка, там просто є паливо, яке застигає, якщо немає жодної реакції.

Коли блок працює, напрацьовуються побічні продукти розпаду, всі знають про ризик йоду після аварії, який був важливим фактором в аваріях на "Чорнобилі" та "Фукусімі", проте якщо вже минуло після зупинки багато часу, а у йоду дуже короткий період напіврозпаду, там йоду не залишилося жодного. 

Один факт, який не розуміють в Україні

Новини за темою: Чому потенційну катастрофу на ЗАЕС не можна порівнювати з Чорнобилем. Пояснює експерт

Зроду є в громадській думці таке невірне переконання, що будь-яка доза радіації смертельна. Радіація як і у випадку із хімічним забрудненням – у малих дозах ви ходите вулицею, потрапляєте у хмари від промислових газів, викидів машин і будь-які з цих газів можуть призвести до смертельної концентрації. Ви ходите вулицями, повертаєтеся додому, живете, нічого не відбувається, тому що дози дуже маленькі. З радіацією ні Чорнобиль, ні Фукусіма, ні Хіросіма не показали якихось жахливих наслідків малих доз. Зараз ці коефіцієнти, які були пораховані за Фукусімою за позначенням здоров'я людини, підтвердилися і Чорнобилем і Фукусімою.

Що може статися? 

Я почну з більш імовірного сценарію. Найімовірніший сценарій – це той, про який йдеться зараз у заяві президента в останні дні.

Перший варіант такий, що може бути, – вони відрубують систему охолодження, способи є різні, зараз насправді можна просто нічого не робити і теж будуть проблеми. Тому що у водоймі охолоджувач з'єднаний зі сховищем, яке зараз зникло, скажімо так, і воно потребує просочення води не щодня, але поступово рівень води падає у водоймі охолоджувача, тому що йде випаровування, йде фільтрація.

Це означає, що через деякий час треба буде воду доповнювати, є різні способи, була б добра воля, доповнювати воду, а можна не доповнювати, і тоді через деякий час стане питання про систему охолодження. Тоді станеться сценарій типу фукусімського – втрата енергопостачання та плавлення розігрітого палива, але викид буде не такий, як на "Фукусімі".

По-перше, менш потужний, тому що не працює реактор, по-друге, він не міститиме в собі йоду. Що це буде при такому варіанті? Можна чекати, що будуть високі рівні забруднення, може бути і цезій, як у Фукусімі, відстань приблизно 10–15 км. Це означає місто Енергодар, яке дуже близько, відстань три кілометри буквально, місто Нікополь, яке на відстані 10–12 км, – цей сценарій є досить небезпечним...

Є небезпека, що вони можуть замінувати водойму-охолоджувач, бо їм доведеться йти. І вони "наставлять подарунки".

Вірогідні сценарії

Новини за темою: Що робити та куди тікати, якщо РФ все ж таки наважиться на теракт на ЗАЕС: Пояснення від радіаційної розвідки

Перший сценарій. Вони обкладають вибухівкою і руйнують якимось чином систему охолодження, але, знову ж таки, тут МАГАТЕ – це тривала процедура.

Другий варіант – є склад відпрацьованого ядерного палива, воно теж потребує охолодження, отже його можна, знову ж таки, використовуючи брудну бомбу, закласти та підірвати. Знову ж таки, ефект локальний, не можна таким вибухом розкидати на дуже велику територію, у нього зберігається вузьке коло – 10 км.

Є поганий сценарій, він полягає в наступному – з цих шести реакторів п'ять реакторів знаходиться в холодній зупинці, шостий, як я сказав, знаходиться в гарячій зупинці. І ось його порівняно швидко можна запустити в роботу.

У нашому інформаційному просторі є експерти, які говорять про цю небезпеку, що, оскільки він перебуває в гарячій зупинці, то вони його на початку розгонять на повну потужність, а потім відрублять йому охолодження, і тоді буде вибух рівня "Фукусіми" і навіть сильніше.

На мою думку, це малоймовірно. 

Професор Інституту радіоактивності довкілля Фукусімського університету Марк Железняк в ефірі медіапроєкту Ukraine World News
Джерело: скріншот

Якщо вони самі реактор увімкнуть, розженуть, а потім він вибухне, то це буде очевидне використання реактора ВВЕР-1000 як зброї, як бомби, а у Росії зараз є одна область, яка досі не санкційна – це діяльність "Росатому", торгівля там паливом і будівництво, підтримка експлуатації атомних електростанцій у різних країнах світу.

Точно такий реактор, як стоїть у нас на ЗАЕС ВВЕР-1000, стоїть у Китаї, вони будують нові блоки. Плюс вони будують новий реактор, який є продовженням цієї ж серії ВВЕР-1000, ВВЕР-1200. Як називається такий реактор на березі Середземного моря в Єгипті, такий реактор збираються ставити угорці на станції "Пакш-2" як новий блок і ще там Бангладеш, Індія.

Так от, якщо окупанти і "Росатом" це зроблять, якщо вони розженуть ВВЕР-1000, а потім його підірвуть, вони поставлять на нього чорну мітку. Тоді повинні вже розуміти жителі тих країн, у яких ці реактори будуються, що ж у нас російська бомба, яку росіяни змогли використати як бомбу в Україні та ставлять у нас. Це буде для них найжорстокіший удар.

Тому я вважаю такий сценарій малоймовірним, дай боже, щоб взагалі нічого не трапилося, але більш ймовірним сценарієм є той, про який я сказав, коли вони можуть підірвати систему охолодження, при цьому буде локальний невеликий виток радіоактивності, а шум вони піднімуть максимальний, спробують звалити це на українську армію, і це буде дуже сильний психологічний удар по населенню України.

Тому що це дуже важко пояснити людям, що мала доза радіації така ж не шкідлива, як мала доза будь-якого хімічного зараження.

Повне відео

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням