USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
46.00
Втрати росіян: 6 5 7 9 4 0 (+1230)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
46.00

Чи справді росіяни планують модернізувати свої безпілотники та замінити ними "Орлани"?

Проєкт знаходиться на початкових стадіях, вважають у Defense Express
орлан
Ілюстративне фото
Джерело: Вікіпедія

Російський Спеціальний технологічний центр нібито працює над створенням нових безпілотників для заміни розвідувальних комплексів "Орлан-10" та "Орлан-30". Про це повідомляють пропагандистські ЗМІ РФ з посиланням на слова генерального конструктора центру Романа Іванова. Він стверджує, що розробка була секретною і велася ще до повномасштабного вторгнення в Україну, однак згодом роботи уповільнилися через поточне навантаження. Разом із тим, за словами Іванова, "це будуть ті ж самі літаки – крила, двигуни та цільове обладнання, але виготовлені з урахуванням побажань і тонкощів, які міноборони Росії сформулювало в технічних завданнях".

У Defense Express вважають, що проєкт знаходиться на початкових стадіях, адже росіяни не розкрили конкретних деталей своїх планів.

Разом з тим генконструктор центру зазначив, що зараз тривають роботи над виконанням державного оборонного замовлення на наявні комплекси та їх модернізацією. Раніше він стверджував, що РФ застосовує на війні в Україні близько тисячі БпЛА "Орлан-10" та "Орлан-30". 

У Defense Express припускають, що нові дрони, ймовірно, отримають кращі тактико-технічні характеристики, зокрема дальність польоту, тривалість перебування в повітрі та здатність нести більше корисного навантаження. Крім того, модифікації можуть передбачати нові напрацьовані рішення проти FPV-дронів. Але навряд чи йдеться про концептуально нову модель. 

І наостанок.

Перший політ "Орлан-10" відбувся у 2010 році, в Україні російська армія використовує його з 2014 року. Виробництво модифікованого "Орлана-30" стартувало у 2020 році. 

У вересні 2022 року, як повідомляло видання ВВС, до рук українських військових потрапив повний комплект документації зі станцією управління БпЛА "Орлан-10". А на початку 2024 року стало відомо про те, що працювати лише на власних комплектуючих виробник "Орлан-10" не може.

Нагадаємо, що українські FPV-дрони вже вражали такі ворожі безпілотники, як ZALA, "Орлан-10" та "Ланцет". 

Читайте також:
У транспортно-логістичній сфері через мобілізацію не вистачає 30 тисяч водіїв У транспортно-логістичній сфері через мобілізацію не вистачає 30 тисяч водіїв
Застосунок Застосунок "Армія+" незабаром оновлять. Які функції додадуть?
Франція відправляє в Україну 12 САУ Caesar Франція відправляє в Україну 12 САУ Caesar
Мобілізаційний вік в Україні має стартувати з 20 років, – нардеп Мобілізаційний вік в Україні має стартувати з 20 років, – нардеп