USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 0 6 0 (+800)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

Чи можуть роботодавці змусити співробітника працювати під час повітряної тривоги: Відповідь омбудсмена

У трудовому законодавстві немає норми щодо заборони працювати під час загрози з повітря, однак працівники можуть користуватися іншими нормами
повітряна тривога, сирена
Джерело: відкриті джерела

В Україні щодня по кілька разів на добу оголошують повітряну тривогу. Але деякі магазини, установи та заклади продовжують роботу, незважаючи на загрозу з повітря. Український омбудсмен Дмитро Лубінець розповів, чи можуть співробітники відмовитися виконувати свою роботу після оповіщення про небезпеку.

Він зазначив, що безпосередньо в трудовому законодавстві немає норми щодо заборони працювати під час повітряної тривоги, а також не прописана відповідальність роботодавця за нехтування правилами цивільного захисту.

Однак, за словами Лубінця, захист населення, територій і майна від надзвичайних ситуацій, зокрема, воєнного характеру, – це функція держави, яка забезпечується заходами цивільного захисту.

Для здійснення функцій цивільного захисту держава залучає матеріально-технічні ресурси всіх рівнів. Тому роботодавець зобов'язаний забезпечувати захист своїх працівників, у тому числі під час оповіщення про повітряну тривогу.

Згідно з Кодексом законів про працю України, на всіх підприємствах, в установах, організаціях мають бути створені безпечні та нешкідливі умови праці. Забезпечити їх повинен роботодавець, крім випадків, коли з працівником укладено трудовий договір про дистанційну роботу.

Лубинець зазначив, що:

  1. Роботодавець не має права вимагати від працівника виконувати роботу, що загрожує його життю, а також в умовах, що порушують законодавство про охорону праці.
  2. Працівник же має право відмовитися виконувати доручену роботу, якщо виникла виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров'я або людей, які його оточують, і довкілля.

Також омбудсмен розповів, що роботодавець не повинен нехтувати правилами цивільного захисту. У Кримінальному кодексі передбачена відповідальність, зокрема, за такі злочини, як:

порушення вимог про охорону праці;
порушення вимог пожежної або техногенної безпеки;
службова недбалість.

"Таким чином: роботодавець зобов'язаний забезпечувати цивільний захист своїх працівників, зокрема під час оповіщення про повітряну тривогу; працівник зобов'язаний дотримуватися правил цивільного захисту під час повітряної тривоги та евакуюватися в безпечне місце", – наголосив він.

Читайте також:
Хлопців і дівчат не розподілятимуть на предметі Хлопців і дівчат не розподілятимуть на предметі "Захист України": Нардепи підтримали законопроєкт
Чудова сімка: Полтавські інженери в гаражі створюють дрони для розмінування території Чудова сімка: Полтавські інженери в гаражі створюють дрони для розмінування території
Європейський суд з прав людини ухвалив 130 рішень проти України Європейський суд з прав людини ухвалив 130 рішень проти України
Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – "Нафтогаз"