USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 7 9 7 1 0 (+980)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

Чому потенційну катастрофу на ЗАЕС не можна порівнювати з Чорнобилем. Пояснює експерт

ЗАЕС_1

ЗАЕС. Архівне фото

Джерело: Уніан

Говорити про можливі наслідки потенційного теракту, який окупанти можуть влаштувати на Запорізькій АЕС, сьогодні некоректно. У випадку підриву, масштаби катастрофи будуть залежить як від природних чинників, таких як вітер та опади, та від того, який саме елемент конструкції ЗАЕС може бути підірвано. До того ж велику роль відіграє те, що Запорізькій АЕС працює в стані холодного зупину. Детальніше про це та чому потенційну катастрофу на ЗАЕС не можна порівнювати з аварією на ЧАЕС, в коментарі UWN розповів в.о. старшого наукового співробітника Інституту ядерних досліджень НАН України Євген Малий.

"Про масштаби та зону небезпеки ми не можемо зараз говорити через те, що все залежить від того, що саме буде пошкоджено окупантами: буде підірвано ставок-охолоджувач чи реактор, чи сховище відпрацьованого ядерного палива. Треба говорити по факту. Взагалі всі сценарії передбачені. Ми маємо розуміти, що вибух може бути абсолютно різним, пошкодитись може абсолютно різне обладнання. Може бути різний обсяг вибухівки. Суть в тому, що ми не знаємо, що може бути заплановано підірвати, – це знають лише окупанти. Абстрактно оцінити масштаби руйнування ми не можемо. Тому зараз важливо не панікувати. Казати, що нічого не буде, – неправильно, ми маємо бути максимально зосередженими. Ситуацію займаються і фахівці, і силові структури, всі тримають ситуацію на контролі і усвідомлюють, з яким ворогом ми маємо справу. Громадяни мають продовжувати жити своє життя, волонтерити, допомагати армії, – каже Євген Малий і пояснює:

"З вересня блоки ЗАЕС знаходяться в зупиненому стані, тобто потенційні наслідки будуть точно меншими, ніж якби блоки були б в режимі потужності. Взагалі, потенційні наслідки аварії мають дуже багато змінних і залежать від багатьох чинників – рози вітрів, від сили вітру, від опадів, якщо дощ, можуть випадати радіоактивні плями. Це на сьогодні ми прогнозувати не будемо і я закликаю утриматись від оцінок катастрофи – це не зовсім правильно".

Порівнювати потенційний теракт на ЗАЕС з аварією на ЧАЕС некоректно

Новини за темою: Можлива провокація на ЗАЕС: Навіщо РФ нагнітає ситуацію та що нині відбувається на станції?

Також експерт додає, що порівнювати потенційний теракт на ЗАЕС з аварією на ЧАЕС некоректно.

"Якщо навіть щось і трапиться, то це можна називати "Перший Енергодар", а не "Чорнобиль-2", тому що такої ситуації не було і вона буде унікальна. Порівняння з Чорнобилем абсолютно некоректне: по-перше, ЧАЕС була діюча, вона працювала, коли відбулося два теплових вибухи, які зруйнували реактор зсередини, і вони були спричинені ядерною реакцією ядерного палива. В цьому випадку ми маємо справу з зовнішнім чинником, ЗАЕС працює в стані зупину, паливо не гаряче. Виходить, що російські війська створюють ситуацію штучно. Тобто це зовсім інший випадок. Навіть у разі, якщо щось і станеться, то вихід продуктів поділу буде на два порядки менше. Я не кажу, що це дурниця. Але він буде на два порядки менше", – наголошує Малий.

Міжнародна спільнота має оговтатись та дати Росії по зубах

Водночас вчений уточнює, розслаблятися не можна. Станція має бути демілітаризована, російські військові мають бути зі станції виведені, станція не повинна бути військовою базою.

"А поки це відбувається, небезпека є, ризик ядерного інциденту, ймовірність, що він станеться, – висока. Але зараз він не стався, тому станом на цю мить панікувати не потрібно. Панікою ми зараз нічого не змінимо. Має нарешті оговтатися міжнародна спільнота і нормально дати Росії по зубах в плані введення санкцій проти "Росатому", тому що зараз ЗАЕС намагаються ввести в структуру "Росатому", а це своєю чергою демонструє, що "Росатом" бере участь в збройній агресії проти України. Значить, проти нього мають бути введені санкції. Я розумію, що є багато чинників… вони постачають паливо на деякі європейські атомні станції і будують багато АЕС по всьому світі, але щось з цим робити треба", – каже Євген Малий.

Також, за його словами, великим плюсом є те, що зараз здійснювати радіаційний моніторинг на ЗАЕС може хоча б Міжнародне агентство з атомної енергії.

"МАГАТЕ моніторить ситуацію. Голова агентства Гроссі не так давно був на ЗАЕС і закликав дотримуватися безпеки, щоб запобігти аварії. Це політична заява, але вона є. Зараз державні структури України не можуть проводити моніторинг ЗАЕС, хоча б МАГАТЕ його проводить. Тому станом на цей момент ми можемо говорити що зараз на Запорізький АЕС витоку немає".

Що робити населенню? 

В разі якщо окупанти таки вчинять теракт на ЗАЕС, за словами вченого, населенню треба слухати сигнали оповіщення, піти в укриття, ізолюватися від довкілля:

"Але укриття – це не панацея, треба чекати евакуацію. Йод приймати не треба в цій ситуації. Якщо станеться теракт на ЗАЕС, йод не допоможе. Мається на увазі йод-131. Він виробляється, коли реактор працює на повній потужності, коли станція працює і виробляється електроенергія. Станція в такому режимі не працює з вересня. А період розпаду йоду – вісім днів і тому до цього часу, там йоду не має. Будуть інші радіоактивні ізотопи. До речі, цих ізотопів буде в рази менше, ніж їх було б, коли б станція працювала. А взагалі при будь-якому інциденті йод не треба приймати, поки не буде оповіщення, бо це дуже шкідливо", – резюмує Малий.

Новини за темою: У Києві встановили додаткові датчики для вимірювання рівня радіації
Читайте також:
Байден схвалив передачу допомоги Україні на 400 млн доларів Байден схвалив передачу допомоги Україні на 400 млн доларів
Активізація ворожих військ на Харківщині – це ворожа ІПСО, - ОСУВ Активізація ворожих військ на Харківщині – це ворожа ІПСО, - ОСУВ "Хортиця"
Командувач Сухопутних військ Павлюк вважає, що втрата Часового Яру не мала б Командувач Сухопутних військ Павлюк вважає, що втрата Часового Яру не мала б "вирішального значення"
Критична фаза війни настане у найближчі два місяці, – командувач Сухопутних військ Павлюк Критична фаза війни настане у найближчі два місяці, – командувач Сухопутних військ Павлюк